Norge

Ber oss huske fire ting

Er du forvirret av nye råd og regler? – Jeg forstår det kan være krevende, sa helseministeren.

– Jeg forstår det kan være krevende å følge med, sa Bent Høie. Han er helseminister. Onsdag hadde myndighetene ny pressekonferanse. Det kom ingen nye tiltak. Men de som gjelder, skulle bli klarere.

Regjeringen ber oss ha maks fem gjester. I Oslo er det forbudt å samle over ti. Men rådet om fem gjelder også i Oslo, ifølge Høie. Et forbud er noe annet. Et brudd kan føre til straff.

Flere blir smittet i Norge. Det siste døgnet er over 300 registrert smittet med korona-viruset.

Regjeringen ber oss om å være sammen med færre.

– Jeg minner om den ene oppgaven vi alle har. Det er å stoppe smitte, sa han.

Europa er i ferd med å stenge ned. Håpet er å unngå dette i Norge. Derfor kom myndighetene med nye tiltak mandag. Det samme gjorde Oslo.

Noen mener reglene er strenge. Flere steder er det lite smitte. Likevel gjelder nasjonale råd og regler alle i landet.

– Vi kan ikke vente og se, sa Høie. Viruset er like farlig som i mars. Det smitter like mye. Et utbrudd kan starte hvor som helst.

Høie ramset opp fire punkter. Husker du disse, kommer vi langt, sa han.

1. Hold minst én meters avstand til andre.

2. Vær hjemme hvis du er syk.

3. Hold hendene dine rene.

4: Hold nede antall mennesker du møter privat.

Noen lurer på hvorfor barn og voksne må følge ulike regler. Kunnskapsminister Guri Melby forklarte.

Regjeringen har valgt å være strengere mot voksne. Det er for at barna skal få gå i barnehagen og på skolen. De skal få være sammen med venner og feire bursdager.

– Vi vil skjerme barna, sa hun.

De kan altså være sammen i grupper. Det er de samme gruppene som de er i på skole og i barnehage. Dessuten slipper de å holde én meters avstand. De voksne må huske å gjøre det. Også de voksne som jobber på skoler.

Korona smitter sjeldnere mellom barn. Viruset smitter lettere mellom voksne.

Også helsedirektør Bjørn Guldvog var til stede onsdag. Han sa det viktigste vi gjør er å være sammen med færre. Det virker godt i kampen mot smitte.

Han sier:

Du bør maks invitere fem gjester hjem. Er dere fem i familien, kan dere fortsatt invitere gjester. To familier kan for eksempel treffes.

Skal du ha bryllup eller konfirmasjon? Da er det som regel en privat fest på offentlig sted. Dere kan være maks 50 mennesker. Oslo er strengere, der kan de maks være 20.

Et offentlig arrangement inne kan ha 200 personer. Det samme gjelder Oslo, men det må være faste sitteplasser. Utendørs er det mindre strengt. Der kan de ha 600 personer. Men i tre grupper. Det skal være minst to meter mellom gruppene. Folk må huske meteren.

En arrangør er ansvarlig.

Mandag kom det også nye regler om arbeidere fra utlandet. Som regel skal de i karantene i ti dager. Det finnes unntak. Men da må ikke arbeideren komme fra et land som er rødt etter EUs regler.

En arbeider kan teste seg hver tredje dag i stedet. Det må han gjøre i ti dager.

Hva er et rødt land i EU? Det er land der de har 150 smittede per 100.000.

Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelse-instituttet.

Hun sier at situasjonen med korona har forverret seg i Norge.

– Nå må vi gjøre det vi kan for å unngå en andre bølge, sa hun. Hva som skal til for at det blir en bølge, er ikke helt klart. Men vi er ikke der i Norge i dag.

Mer fra Norge

På forsiden nå