Norge
Oslo 20201106. 
Byrådsleder Raymond Johansen innfører nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden.
Foto: Heiko Junge / NTB

Fritidsaktivitet for ungdom forbudt i Oslo

Fra og med tirsdag blir det strengere regler på ungdomsskolene i Oslo. Ungdom i hovedstaden må også slutte med både kor, teater, turn og fotball.

– På fire uker har vi gått fra 400 smittede på en uke til nesten 1200. Det sier Raymond Johansen på en pressekonferanse mandag. Han er byrådsleder i Oslo.

Nå strammer kommunen inn enda mer. Dette er de nye tiltakene:

* Innendørs fritids-aktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år blir forbudt. Det gjelder for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner. Forbudet skal ikke gjelde barn som går på barneskolen.

* Oslo stenger fritids-klubber og kulturskolen for barn og unge i ungdomsskole-alder eller eldre.

* Forbud mot innendørs bredde-idrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Både fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett stanses. Forbudet vil ikke gjelde barn på barneskolen. Idrett som foregår utendørs er greit.

* Rødt nivå i ungdomsskolene. Smittevern-reglene blir strengere fra og med tirsdag. Rødt nivå betyr mer hjemmeundervisning enn vanlig. Elevene må også deles inn i mindre grupper og være mer utendørs.

Tiltakene vil i første omgang vare i to uker. Byrådet skal ta en ny vurdering av alle tiltak rundt 1. desember. Da skal de bestemme hvilke regler som vil gjelde fram til jul.

– Dette handler om å unngå full nedstenging. Akkurat nå peker smittepila rett til værs. Det kan fort gå fra vondt til verre. Hvis vi ikke får snudd utviklingen kan vi havne i en situasjon hvor vi må stenge alt, sier Johansen.

Det er en uke siden Oslo innførte sosial nedstenging. Barer måtte stenge kranene. Alle fritids-aktivitet for voksne ble stanset.

– Selv med svært strenge regler de siste ukene, har smitten fortsatt å stige i Oslo, sier Johansen.

Han sier andelen som tester positivt for korona-viruset har blitt større. Nå får 6,7 av dem som tester seg beskjed om at de har korona.

– Det kan ta tid før vi ser effekt av nedstengingen vi gjorde forrige uke. Allerede nå er vi nødt til å komme med flere tiltak, sier han.

Smitten øker mest blant ungdom, sier byrådslederen.

– Mange elever og ansatte er i karantene. Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdom mens resten av samfunnet er stengt ned. Derfor innfører vi nå rødt nivå i ungdomsskolene, sier Johansen.

Han sier vi ikke må gi enkeltgrupper skylda for smitte-spredning.

– Som jeg har sagt mange ganger: Vi er alle like skyldige eller uskyldige i at smitten sprer seg, sier han og fortsetter:

– Folk har vært irritert på at andre ikke tar smittevernet nok på alvor. De som går for tett, sitter for tett, reiser for mye, håndhilser eller klemmer. Jeg er veldig klar på at alle har et personlig ansvar for å bidra til å bremse smitten. Men det blir meningsløst å gi enkeltgrupper i Norge skylda for at viruset har spredd seg i hele verden fra et marked i Wuhan, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå