Norge

Innvandrere opplever smitte-hets

Mange er smittet med korona i Lyngdal, etter samlinger i et rumensk miljø. Statsministeren vil ha slutt på smitte-hets mot innvandrere.

Den siste uken har det vært debatt rundt korona-smitte blant innvandrere. Jon Helgheim, en politiker i Frp, har sagt det er grunn til å tro at innvandrere ikke bryr seg like mye som resten av befolkningen.

34 prosent av de som er meldt smittet med korona, er født utenfor Norge. Det er inkludert arbeids-innvandrere.

I Lyngdal er 37 nye personer meldt smittet i løpet av helgen. Dette knyttes til religiøse møter i en rumensk gruppe.

Statsministeren sier at hun ikke er enig med Helgheim i at innvandrere bryr seg mindre.

– Nei. Jeg har møtt flere organisasjoner som jobber mot miljøer med innvandere. Både religiøse organisasjoner og andre. Mitt inntrykk er at de tar dette veldig seriøst. Det sier hun til NTB søndag.

Hun advarer folk mot trakassering av personer med innvandrer-bakgrunn på grunn av korona-smitte.

– Vi må slutte å hetse hverandre. Det at man opplever å bli syk er ofte noe man ikke kan noe for selv. Det kan være helt tilfeldig. Mange blir nå syke uten at vi vet helt hvor de har blitt smittet. Da er det ingen grunn til å hetse eller kritisere. Fortsatt er det sånn at de fleste som blir smittet, sikkert kan føre sine slekts-røtter mange generasjoner tilbake i Norge, sier Solberg.

Statsministeren sier at hun har fått rapporter om folk som opplever mest hets nå. Det er svensker, polakker og ansatte i butikk.

– Svensker som har jobbet i Norge, har følt seg skult på, snakket til og hetset. Det er ikke er bra for vårt nordiske samarbeid. Polakker som kommer til Norge, opplever det samme. Det er fordi det nå har kommet mange fra Polen som har med seg smitte, sier Solberg.

Butikk-ansatte blir hetset fordi de sitter bak pleksi-glass istedenfor å bruke munnbind, forteller hun.

Helgheim mener dette ikke handler om hets, men om likebehandling.

– Vi har en statsminister som fredag var ute og løftet pekefingeren til ungdommen. Hun ba dem skjerpe seg for å få ned smitten. Søndag beskylder hun meg for å bedrive med hets når jeg sier at innvandrerne også må bidra. Det henger ikke sammen. Hun driver med doble standarder. Det skriver han i en epost til NTB.

– I Oslo står innvandrere for rundt halvparten av smitten. Det samme gjelder i flere byer der smitten har vært høy. Det viser at vi må gjøre tiltak i innvandrer-miljøene for å få ned smitten. Det har ingenting med hets å gjøre.

I Lyngdal i helgen er det meldt om 43 smittede. Det skjedde etter fem religiøse møter i en rumensk menighet. Dette miljøet hadde ikke fått med seg de nye korona-reglene for samlinger. Vansker med språk skal være en av årsakene til at miljøet ikke hadde fått med seg . Det sier kommune-lege Henriette Pettersen.

Solberg sier regjeringen gjør mye for å prøve å nå ut med informasjon til innvandrere.

– Vi har gjort masse av det. Men det vil alltid være folk som ikke får med seg hva norske myndigheter har av regler, sier hun.

Hun sier at regjeringen har laget flere videoer med informasjon. Hun sier myndighetene har et godt samarbeid med grupper av innvandere over hele landet. De jobber med å få ut informasjon til alle. Blant annet har de informasjon om korona på flere språk.

– Vi opplever at dette tas veldig alvorlig. Det er nettopp fordi det er stor sårbarhet i noen grupper med innvandrere. De kan bli sykere av viruset. Det er fordi er en større andel med underliggende sykdommer blant innvandrere, sier hun.

– Kan det være farlig med uttalelser av typen «de bryr seg mindre»?

– Jeg synes vi skal ha fokus på å slå ned smitten, ikke på alt som sies i ulike innlegg, sier Solberg.

Siste utgave

På forsiden nå