Norge
Bildet viser Richard Wood og Marianne Borgen som var med og felte Oslos gave til London.

Nesten hemmelig julegran-felling i Oslo

Tirsdag ble årets julegran til London felt i Oslo. Denne gang nesten uten publikum. Nå starter ferden mot Trafalgar Square.

Årets julegran til London ble felt tirsdag. Det skjedde i Maridalen i Oslo. Nå starter ferden mot Trafalgar Square i den britiske hovedstaden. Der skal treet lyse som takk for britenes hjelp under krigen.

I år ble granen felt i all hemmelighet. I alle fall nesten.

Oslos ordfører Marianne Borgen og den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood var til stede. Det var også tre elever fra Maridalen skole. I tillegg til skogsarbeidere og journalister.

Først tok ordfører, ambassadør og elever i et tak med saga. Så hjalp skogsarbeidere til med motorsag. Til slutt lå det 2 tonn tunge treet i bakken.

I år skjedde det uten at folk fikk vite om det på forhånd. Det var for å unngå at mange skulle møte opp for å se på. Vanligvis samles flere skoleklasser, gjester og andre for å se når julegranen felles. Faren for smitte med korona gjorde at det ikke ble mulig i år.

Årets julegran er av typen Picea abies. Det er en helt vanlig norsk gran. Treet er omtrent 80 år gammlet. Før felling raget det 23 meter over bakken.

Nå starter ferden mot Trafalgar Square. Det blir det 74. treet som folk i Oslo gir til folk i London.

Helt siden 1947 har Oslo kommune gitt London et juletre. Tradisjonen startet som en takk til folk i London for hjelp og støtte under 2. verdenskrig.

– Tradisjonen kommer fra en mørk tid i Europas historie. Hvor Norge og Storbritannia kjempet sammen mot tyranni. Nå kjemper vi sammen mot korona-viruset og for internasjonalt samarbeid, sa ambassadør Richard Wood.

– Så juletreet står ikke bare som et symbol på vår delte historie. Men også vårt varige forhold. Og jeg er sikker på at Londons befolkning vil sette spesielt stor pris på det akkurat i år, sier Wood.

Oslo-ordfører Marianne Borgen mener at gavens betydning har blitt til noe mye mer. Det er i løpet av de 75 årene som har gått siden krigens slutt.

– Treet er et symbol på at vi trenger hverandre. Og at vi må være der for hverandre. Nå mer enn noen gang trenger vi lyspunkt og en påminnelse om at vi står sammen. Gaven til Londons innbyggere er valgt ut og gitt med mye kjærlighet. Og mye omtanke. Jeg håper den blir tatt imot som et symbol på vennskap, håp og fred, sier ordføreren.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå