Norge
Bildet viser julemarkedet i Spikersuppa i Oslo. FHI har samlet noen råd for en trygg julehandel i koronatiden.

Slik handler du trygt til jul

Hvordan kan vi handle til jul og samtidig følge råd om smittevern? Folkehelse-instituttet ber folk finne andre tider og måter å handle på.

Jula nærmer seg, og mange skal handle gaver og julemat. Folkehelse-instituttet (FHI) har samlet noen råd om smittevern. De skal sørge for en trygg julehandel.

Til vanlig er butikkene fulle av folk i tiden før jul. FHI mener det ikke er bra om mange drar til butikkene samtidig i år.

– Det er fint å tenke alternative tider og måter å handle på. Hensikten er å redusere antall kontakter. Det er for å minke sjansen for å spre smitte, sier Tone Bruun. Hun er overlege ved Folkehelse-instituttet.

Er du syk, skal du holde deg hjemme. Handle på tider det er færre mennesker i butikkene. Og hold minst en meter avstand til andre kunder og de som jobber i butikkene. Det er rådene til de som handler.

FHI råder oss også til å vaske hendene eller bruke håndsprit ofte. Vi bør unngå kollektiv-transport hvis mulig. Og vi bør utsette handlingen til senere hvis det er trengsel.

Noen er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke. Det er dersom de blir smittet med korona-viruset. Disse bør vurdere å handle på nett. Eller be andre om å handle for seg.

FHI ber også butikkeiere ta ansvar. De må legge til rette for at kunder kan holde avstand.

De må heller ikke slippe inn flere enn det er plass til i lokalet. Slik at alle klarer å holde minst 1 meters avstand til andre i lokalet.

FHI mener det kan være lurt å holde åpent flere timer enn normalt. Og ha tilbud over flere dager. Det er for å unngå at mange kunder samles samtidig.

− Både kunder og butikkene må huske på at det ikke er nok å bruke munnbind ved trengsel. Et av de viktigste tiltakene mot smitte er å holde god avstand til andre. Munnbind veier ikke opp for liten avstand, sier Bruun.

Mer fra Norge

På forsiden nå