Norge
Bildet er av et skilt hvor det står UDI. Det er festet til en murbygning.

Har ventet på smitteråd siden mars

UDI ba Helsedirektoratet om hjelp 26. mars. Målet var å hindre smitte med korona på asylmottak i Norge. Nå får de hjelp etter at minst 43 personer er smittet.

Utlendings-direktoratet (UDI) advarte i mars om at det er trangt på mottak i Norge. Mange er lagt ned det siste året. UDI fryktet at det kunne bli utbrudd av korona på mottakene i Norge, ifølge kanalen TV 2. De ville ha hjelp til å lage en veileder som kunne hindre smitte.

Åtte måneder etter at de tok kontakt har mange blitt smittet på et mottak. Lørdag fikk 43 personer svar om at de var smittet med korona. Alle har en forbindelse til et asylmottak på Vinstra i Innlandet. Men folk ble ikke delt i en frisk og syk gruppe etter prøvene. Folk som hadde testet negativt, måtte sove på rom med folk som var hadde testet positivt for smitte. Det ble kjent søndag.

Les mer: Utbrudd av korona på asylmottak

UDI mener at folk som jobber på mottak har en viktig funksjon i samfunnet. De har bedt om at kommuner skal prioritere å teste de som bor og jobber på mottak. Slik er det ikke nå. De må vente i kø på samme måte som andre.

Bildet er av Knut Henrik Berntsen i UDI.

Knut Henrik Berntsen er seksjonssjef i UDI. Han har ansvar for avdelingen som jobber med mottak. Han sier til TV 2 at han ikke vil være kritisk til helse-myndighetene. Men han sier det har vært en krevende situasjon på Vinstra. Han sier UDI nå ser på alle rutinene de har.

De ber også om råd fra Folkehelse-instituttet og Helse-direktoratet. Berntsen tror det hadde blitt en lettere jobb hvis de hadde fått råd tidligere.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå