Norge
Bildet er av tre politikere. Fra venstre er Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen og Erna Solberg. De står foran en murbygning med hver sin mikrofon i stativ foran seg.

Nå kan de snart være enige om budsjettet

Politikere på Stortinget skal vedta et budsjett for Norge for 2021. Regjeringen har lenge prøvd å bli enige med Fremskrittspartiet. Nå kan de ha klart å få til en avtale.

Regjeringen må få godkjent et statsbudsjett for 2021. Det må skje før jul. De har forsøkt å bli enige med Fremskrittspartiet (Frp) i flere uker. Tirsdag kan det nærme seg en avtale.

Landsstyret i Frp skal ha et møte tirsdag klokka 16. De skal si om partiet bør godta en avtale om neste års budsjett, ifølge kanalen NRK. Nyhetsbyrået NTB melder at de har fått vite det samme.

Kristelig Folkeparti (Krf) skal ha møte tirsdag. Det skal være med politikere fra partiet på Stortinget. Partiet Venstre skal også ha et slik møte. Det skriver NTB. Tema skal være en avtale om budsjettet.

Planen er at det skal bli presentert en enighet tirsdag kveld. Men det kan drøye til onsdag, skriver NTB. Stortinget skal diskutere budsjettet torsdag.

Les også: Så mange milliarder vil de bruke

– Nå er det noen små ting som gjenstår. Det må vi jobbe litt med, sa Siv Jensen mandag kveld. Hun er leder i Frp.

Frp har stilt flere krav for å støtte et forslag til budsjett for Norge. Regjeringen skal ha oppfylt flere av disse, ifølge NTB.

Frp får trolig støtte til lavere avgifter på varer mange handler i Sverige. Det kan være snus, brus og sjokolade, får NTB opplyst. Det er usikkert nøyaktig hvor mye lavere avgiftene blir. Men det kan koste staten minst en milliard kroner.

Folk som skal vite mer om avtalen sier det blir lavere avgift på alkohol. Det skriver kanalen TV 2. De sier at Kjell Ingolf Ropstad har sagt ja til å ha lavere avgift på øl og vin. Han er leder av Krf.

Siv Jensen har også krevd mer penger til pensjonistene. Det kan også koste minst en milliard kroner. Det skal bidra til at de får bedre råd neste år.

Frp har krevd at det skal brukes mindre penger på bistand. De har også sagt at Norge må ta imot færre kvoteflyktninger neste år. Jensen har gjentatt dette kravet flere ganger i møter med regjeringen. Partiet krever strengere regler for politikken for asyl og innvandring.

Les også: Nekter å ta imot 3.000 flyktninger

Frp og regjeringen er allerede enige om krisehjelp til bedrifter og kommuner. Mange av disse har tapt mye penger som følge av korona. Hjelpa er på 22,1 milliarder kroner. Frp skal også få støtte til at det skal brukes mer penger på asfaltering og å sikre veier mot ras. NTB får også vite at det skal bli brukt mer penger på krisehjelp til maritim næring.

Partiene Høyre, Venstre og Krf er i regjering. De startet å ha møter med Frp 9. november. Dagen etter la regjeringen fram en ny krisehjelp mot korona. Det førte til at de brukte den første uken på møter om krisehjelp.

21. november startet møtene mellom partilederne. Regjeringen har laget et forslag til budsjett. Det ble levert til Stortinget sist fredag. Men det var uten noen avtale. Da er det mindre sjanse for at de får godkjent forslaget. Det må ha støtte fra minst 85 av 169 politikere på Stortinget.

(Saken blir oppdatert)

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå