Norge

Lover billigere alkohol, snus og godteri

Regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) er enige om budsjettet. Frp har fått ja til mindre avgifter på alkohol, snus, sukker og sjokolade.

Partiene i regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) har forhandlet siden 9. november. Tirsdag kveld var de endelig enige.

Siv Jensen leder Frp. Hun fortalte om hva partiet hadde fått til.

* Avgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent.

* Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.

* Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

Hensikten er å gjøre varer vi gjerne handler i utlandet, litt billigere.

Frp fikk også stanset regjeringen i å øke engangsavgiften på personbiler. I tillegg får minstepensjonister 5.000 kroner ekstra.

Frp hadde som mål å få færre kvoteflyktninger til Norge. Men det fikk de ikke til. I 2020 var tallet 3.000 kvoteflyktninger. I 2021 skal Norge ta i mot 3.500-4.000 kvoteflyktninger. Regjeringen har sagt ja til at flyktninger som er kristne, skal prioriteres.

– Slik det ser ut nå, vil vi få 2.300 vedtak i år. Så vi satser på 3.500–4.000 vedtak neste år. Det blir slik at vi i snitt kan få 3.000, sier Guri Melby til nyhetsbyrået NTB. Hun leder partiet Venstre.

Frp og partiene i regjeringen er enige om å endre reglene for opphold i Norge. Framover vil folk først kunne få lov til å bli i Norge etter fem år. Nå er reglene for å søke opphold tre år i Norge.

Mer fra Norge

På forsiden nå