Norge

PST: Russland gjorde data-innbruddet på Stortinget

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket data-angrepet som ble oppdaget på Stortinget i august. De mener russiske aktører har skyld i innbruddet.

24. august var det data-innbrudd på Stortinget. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket saken. De har funnet ut at operasjonen Stortinget ble rammet av, er en del av en større kampanje. Den har vært internasjonal og har pågått i alle fall siden 2019.

Mest sannsynlig er det cyber-aktører som gjorde angrepet. De omtales som APT28 og Fancy Bear. Det opplyser PST. De knyttes til Russlands militære etterretnings-tjeneste.

Hackerne brukte en fremgangsmåte som kalles «brutforcing», for å skaffe seg gyldige brukernavn og passord.

– Denne teknikken har blitt brukt på mange epost-kontoer på Stortinget. Dermed har aktøren klarte å skaffe seg flere bruker-passord, og fått tilgang til noen kontoer. Det skriver politi-advokat Anne Karoline Bakken Staff i PST.

Det er hentet ut sensitivt innhold fra en del av de berørte epost-kontoene.

Stortinget har tidligere opplyst at gradert informasjon ikke har kommet på avveie. Men etterforskningen viser at aktørene har forsøkt å bevege seg videre inn i Stortingets data-systemer.

– Det ser ut til at forsøkene ikke har vært vellykket, sier PST.

Regjeringen gikk tidligere i høst og skyldte på Russland for å stå bak data-innbruddet. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide omtalte det som «en alvorlig hendelse som rammer vår viktigste demokratiske institusjon».

Etter innbruddet gjorde Stortinget en egen gransking av hva som hadde skjedd. PSTs etterforskning bekrefter deres funn:

Flere som jobbet på Stortinget brukte usikre passord, både i jobb og privat. Vanlige sikkerhets-mekanismer kunne hindret hackerne. Som for eksempel 2-faktor-autentisering.

Men etterforskerne har ikke funnet nok bevis til at noen kan tiltales for angrepet. Derfor avsluttes etterforskningen.

Digitale løsninger gjør at trusler mot Norge flyttes over på digitale flater. Det har utenriksministeren sagt hun er bekymret for.

– Stortinget forvalter sensitiv informasjon som er kritisk for Norge. Dette er av stor interesse for flere fremmede stater sine etterretnings-tjenester, skriver hun.

Den russiske ambassaden i Norge sier at PST ikke har bevis for at Russland har noe med angrepet å gjøre. Det skriver de på sine Facebook-sider.

Siste utgave

På forsiden nå