Norge
Bildet er av byrådsleder Raymond Johansen. Bildet er fra pressekonferanse om koronaregler i jula. Den var 10.12.2020.

Vil åpne opp for alternativ jul

De fleste reglene i Oslo skal fortsette ut året. Det er fortsatt for mye smitte, sier Raymond Johansen. Men det lite nok smitte til å sikre at det er mulig med små tilbud for å sikre samhold og mindre ensomhet.

– Jula 2020 blir ikke som vanlig. Men det ser heldigvis ut som at jula starter med mindre smitte. Det er mye mindre smitte nå enn for noen uker siden. Det å stenge ned byen har virket. Men situasjonen er fortsatt alvorlig. Selv om det har blitt færre smittede enn tidligere, så er det like mange smittede denne uka som forrige, sier Raymond Johansen. Han er byrådsleder i Oslo.

Han minner om at det er få smittede i Norge. Og at det var slik i Danmark.

– Nå er det rekordmye smitte. I Stockholm er det mye smitte. Der er det nesten ingen kapasitet på intensivavdelingene på sykehus. Vi har fortsatt mye kapasitet. Men det har de siste dagene vært like mange på intensiven som i april. Vi kan ikke risikere at feiringen av jula øker smitten, sier Johansen.

Han sier de har fått klare råd fra helsemyndighetene. Rådet er at tiltakene bør vare lenger. Johansen sier at Oslo skal være stengt resten av året. Det blir en ny vurdering 7. januar 2020.

– Vi vet det koster. Vi vet det er vanskelig. Nå er det litt mindre smitte. Det gjør at vi kan åpne for alternative arrangementer i jula. Men bare for 20 personer av gangen. Sårbare grupper kan være avhengige av slike arrangementer. Det er et lysglimt i hverdagen. Det er bare kommunen eller andre organisasjoner som kan lage slike arrangementer. Og reglene for å hindre smitte må bli fulgt, sier Johansen.

Les også: Tror mange vil stå på gata på julaften

I Norge er det en grense på maksimalt 50 deltakere på religiøse samlinger. I Oslo blir denne grensa 20 personer. Johansen sier det er viktige steder for folk i jula. Men det må være faste seter og reglene for smittevern må følges. Også fritidsklubber får være åpne. Der kan det være 20 ungdommer mellom 13 og 19 år av gangen.

– Vi håper dette kan bidra til mindre ensomhet og mer samhold, sier Johansen.

I resten av Norge kan det være selskaper med ti gjester to ganger i jula. Slik blir det ikke i Oslo. Her er det forbudt å være mer enn ti personer totalt. Slik skal det være resten av året.

– Mest sannsynlig må vi ha strengere regler i Oslo til pandemien er over. Vi er flere. Vi bor tettere på hverandre. Vi har mer kontakt. Virus trives best i store byer, sier Johansen. Mange skal også ut på reise i jula. Johansen ber folk være forsiktige. Det må være mindre smitte i januar for å åpne opp mer av Oslo igjen.

– Ha minst mulig sosial kontakt før og etter at du reiser. Slik kan du unngå å ta med deg smitte ut av byen i jula, eller tilbake til byen, sier han.

Han gjentok at han vil ha mer hjelp fra nasjonale myndigheter. Han mener fortsatt at regjeringen bør hjelpe næringslivet i Oslo. Og han vil at det skal bli krav om å teste seg når folk kommer til Norge.

– Bare i perioden mellom 1. og 10. januar skal Wizz Air fly 84 avganger mellom Polen og Norge. Det betyr minst 15.000 seter fra Polen til Norge. Bare fra ett selskap. Så mange fly fra et land med så mye mer smitte vil gi en stor økning i faren for smitte fra andre land, sier Johansen. Han ber derfor om at folk er flinke til å teste seg.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå