Norge
Oslo 20201209. 
Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) under spørretimen på Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fiskere fra EU kan bli stengt ute fra norske farvann

Britiske og europeiske fiskere kan bli utestengt fra norske farvann fra nyttår. Det skjer dersom en avtale ikke kommer på plass.

– Dersom vi ikke har avtaler per 1. januar, vil vi ikke åpne Norges sone for fiske med fartøy fra EU og Storbritannia. Det sa Odd Emil Ingebrigtsen i Stortinget fredag. Han er fiskeri- og sjømatminister.

– Vi kan heller ikke forvente at norske fartøyer vil få adgang til deres soner, før vi har avtaler, sa statsråden.

Han forklarer hvorfor:

– Forhandlingene med EU og Storbritannia om fiske-avtaler for 2021 er forsinket. Det er fordi brexit-forhandlingene er forsinket. Dermed er det ikke sikkert forhandlingene er ferdige før årsskiftet.

Norge ønsker å få i gang forhandlinger med Storbritannia og EU, sier Ingebrigtsen.

– Vi ønsker en avtale mellom disse tre landene. Vi vil gjerne komme i gang så snart situasjonen mellom EU og Storbritannia er avtalt.

Norge har i over 40 år samarbeidet om fiskeri med EU. Samarbeidet innebærer blant annet at norske fiskere har kunnet fiske i EUs farvann, og omvendt.

Nå skal det lages en ny avtale som skal erstatte en 40 år gamle løsningen. Partene er enige om at de skal forhandle om dette neste år.

Storbritannia vil bli en viktig, selvstendig fiskeri-nasjon etter at overganen fra EU utløper 31. desmeber. Fra nyttår vil landet bli en selvstendig kyst-stat.

Norges samarbeid med britene ordnes i årlige avtaler, sånn det er nå.

– Som en av våre nærmeste naboer er det viktig at vi etablerer et godt og nært samarbeid med Storbritannia, sier statsråden.

Mer fra Norge

På forsiden nå