Norge
Bildet er av St. Olavs Hospital i Trondheim. I forgrunnen er det en ambulanse. Det er et høstbilde. Helt i høyre ytterkant er det trær som er uten blader.

Politiet mener en baby døde av vold

Et barn på under ett år døde på St. Olavs hospital i Trondheim torsdag. Politiet mener barnet har vært utsatt for vold. Barnet var omplassert av barnevernet.

Et barn har fått hjelp på sykehus siden fredag 4. desember. Det hadde indre skader. Barnet døde av skadene.

– Barnet ble erklært død torsdag ettermiddag. Det skjedde på St. Olavs hospital. De pårørende er varslet om det som har skjedd. De blir tatt hånd om, melder politiet. De sendte ut en melding til media fredag morgen.

Barnet skal ha vært under ett år gammelt, ifølge nyhetsbyrået NTB. Det skal ha vært omplassert til et annet hjem av barnevernet.

En mann og en kvinne fra Levanger er siktet for vold mot barnet. Begge er varetektsfengslet. Det skal de være i fire uker, skriver Trønder-Avisa. Begge er siktet for grov mishandling av et barn.

– Barnet var plassert hos de to gjennom barnevernet, sier Line Dreier Ramberg til NTB. Hun er påtale-ansvarlig i Trøndelag politi-distrikt.

Det var de som jobber på sykehuset som tok kontakt med politiet etter å ha sett skadene. Politiet har jobbet med saken siden mandag 7. desember.

– Politiet tar alle saker som handler om mulig vold mot barn svært alvorlig. Vi prioriterer saken høyt. Vi er i en tidlig fase og jobber med flere hypoteser. Både at skadene har medisinske årsaker. Men også at det er noen som har påført skade på barnet, sier Silje Noem. Hun er politi-advokat i Trøndelag politi-distrikt.

Politiet vil vente med å si hva slags skader barnet har. Men de sier at det stemmer at barnet har indre skader. Det skal bli gjort en obduksjon i løpet av kort tid.

Det var de siktede selv som tok kontakt med sykehuset.

– Begge to har forklart seg for politiet. De forklarte seg også under fengslingsmøtet. Men det er flere ting i saken som gjør at politiet og tingretten mener det er nok til å sikte dem, sier Ramberg.

De to siktede skal være i varetekt i inntil fire uker. De første to ukene skal de være i full isolasjon. De skal også ha forbud mot å få brev eller besøk i fire uker. De får heller ingen tilgang med medier i to uker framover. Årsaken er at politiet er redd for at det kan føre til at bevis kan gå tapt.

Theo Dretvik er advokat og forsvarer for kvinnen. Han sier at hun tar det å bli siktet veldig tungt.

– Hun føler beskyldningene fra politiet er forferdelige, sa han torsdag.

Mannen som er siktet nekter også straffskyld.

– Han sier at han sliter med å forstå til at han er siktet i saken. Han har det helt forferdelig, sier Per Ove Sørholt. Han er advokat og forsvarer for mannen.

Ansvaret for barnevernet er fordelt på ulike nivåer. Men det er Fylkesmannen som skal behandle klager. De skal også sjekke at alt blir gjort rett. Fylkesmannen i Trøndelag sier de vil undersøke hva som har skjedd i denne saken. Og hvordan det kunne skje. De vil ha tilsyn med flere av de som har hatt ansvar i saken.

Erik Stene er velferds-direktør hos Fylkesmannen i Trøndelag. Han sier det er flere deler av barnevernet som har hatt ansvar i denne saken.

– Fylkesmannen kan og skal da undersøke hva som har skjedd, sier han til Trønder-Avisa.

Anita Ravlo Sand er ordfører i Levanger. Det var der barnet var utplassert. Hun sier til kanalen NRK at det er en trist dag i kommunen.

– Dette er en dypt tragisk sak med verst tenkelig utfall. Dette berør oss all, sier hun. Hun sier også at de pårørende i saken får hjelp.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå