Norge
Bildet er av et hus og et tre med julelys. Det er snø på bakken.

Ber folk være litt ekstra forsiktig med julelys

Svært mange er godt i gang med å pynte til jul. I år har mange også lys utendørs. Det kan føre til større risiko for brann hvis folk er uforsiktige.

– Strøm på avveie kan føre til varmgang. Det kan i verste fall starte en brann, sier Per Olav Pettersen. Han er brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

I år har nemlig ekstra mange pyntet boligen sin med lys. Flere butikker sier de har solgt så mye at det er rekord.

Les også: Her pynter de litt ekstra til jul

Det gjør at mange hus har fin julebelysning. Men det kan være større fare for brann om ikke det blir tatt forholdsregler.

– Hvis du skal ha lys ute. Så må du bruke utstyr som er laget for å bli brukt ute. Sjekk at det er merket CE. Sjekk også at det har en IP-klassifisering, sier Pettersen. Han anbefaler at folk har LED-lys. De bruker nemlig mye mindre strøm. Det gjør at det blir mindre belastning på resten av det elektriske anlegget.

– Gammel belysning kan ha dårlige ledninger. De kan virke råtne eller sprø. Da må du bytte det ut. Er det svidd eller brunt rundt en pære? Da har plasten vært utsatt for høy temperatur. Da er sikkerheten til produktet er svekket. Gamle glødepærer til juletrebelysning kan avgi høy varme. Bytt til LED, sier Pettersen.

Han ber folk følge med på hvor ledningene ligger. De må aldri gå over en dørterskel eller gjennom et vindu. Da kan den kan komme i klem eller bli skadd.

– Bruk utendørs-kontakter. Beskytt gjerne disse ekstra mot regn. Skru av jule-belysningen. Trekk ut kontakten om natten og når du reiser bort.

Dette er rådene fra Norsk Brannvernforening. Slik kan du ha trygg bruk av julebelysning:

* Se over eldre julebelysning. Er ledningene sprø eller skadet bør den byttes ut.

* Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort. Lyslenker består av mange små lamper. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr.

* Skift lyspærer ved ujevnt lys. Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke, kan noen av lampene bli for varme.

* Bruk bare belysning ute hvis den er merket med at den kan brukes utendørs. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk.

* Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.

Kilde: Norsk Brannvernforening

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå