Norge

Mange støtter Mustafa

Mustafa Hasan må reise fra Norge innen 28. desember, sier myndighetene. Men mange støtter 18-åringen. De mener det er feil å sende ham ut av landet.

Mustafa Hasan var seks år da familien kom til Norge i 2008. De fikk midlertidig opphold da de kom fra Jordan. Den ble trukket tilbake etter fire år. Utlendings-nemnda (UNE) mener moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge. De fleste i familien er sendt ut av Norge. Kun Mustafa og broren Abdel er igjen i Norge nå.

Abdel er ett år eldre enn Mustafa. Han har fått opphold. Men Mustafa må reise fra landet innen 28. desember. Det har Utlendings-direktoratet (UDI) bestemt nylig. Det skjedde etter at Mustafa ble 18 år. UDI mener de to brødrene har to helt ulike saker. Abdel kan bli alene igjen i Norge, skriver avisa Klassekampen.

Familien har klaget på at de mistet tillatelsen til opphold. Moren saksøkte staten to ganger for at vedtaket skulle bli endret. Men tapte begge rettssakene. Hun ble dømt til å betale kostnadene. Hun gjorde det som verge for barna. Men moren har reist fra Norge.

Nå har barna fått ansvaret for å betale. Regjerings-advokaten har pålagt Mustafa Hasan å betale 243.750 kroner. Det er politikerne i Asker uenige i. Formann-skapet i kommunen ber om at UNE sletter gjelda. Men de har også en plan hvis UNE sier nei. Da skal kommunen betale regninga, melder avisa Budstikka.

Lene Conradi er ordfører i Asker. Hun sier til avisa at det er vanskelig å forstå at Mustafa skal arve en gjeld han ikke har fått påvirke selv.

– Dette er et sterkt og godt signal. Det viser hva vi mener om denne saken, sier Conradi om at kommunen vil dekke gjelda. Hun har tidligere sagt at Hasan er like mye fra Asker som det hun selv er.

Abdel fikk opphold i januar. UDI skriver at hensynet til å regulere innvandring burde føre til avslag. Men de mener også at menneskelige hensyn må bety mer. Det hensynet og Abdels tilknytning til Norge gjør at han får bli. I saken til Mustafa ble svaret at han må reise.

Advokaten til brødrene synes det er merkelig at sakene blir behandlet så ulikt.

– Det er vanskelig å se for seg noen saker som er mer like. Det er to brødre. De er fra samme familie. De har vokst opp under de samme forholdene, sier Nicolai Skjerdal.

Mustafa måtte egentlig reise 7. desember. Men fristen ble utsatt. Det er fordi det er vanskelig å komme seg til Jordan nå. Og Mustafa har heller ikke passet som skal til for å komme inn i landet. I stedet er fristen satt til 28. desember. Skjerdal sier de vil vurdere å be om en ny frist, igjen.

Terje Østraat er avdelingsleder i UNE. Han sier til Klassekampen at han ikke kan si noe om saken. Årsaken er taushetsplikt. Derfor er umulig å vurdere de to sakene opp mot hverandre.

Rundt 100.000 har skrevet under på et opprop om at Mustafa Hasan må få varig opphold i Norge.

Arild Humlen er en av de beste asyladvokatene i Norge. Han mener UNE tar feil i saken til Hasan. Han sier Den europeiske menneskerettighets-domstolen er helt klar. Hensyn til å regulere innvandring må vike i saker som denne.

– Monica Mæland må gripe inn. Hun må stanse uttransporten hvis UNE nekter å gi Hasan oppholds-tillatelse. Hvis ikke krenker Norge den europeiske konvensjonen om menneskerettigheter, sier Humlen til Klassekampen.

Siste utgave

På forsiden nå