Norge

Dette vet vi om vaksinen

Snart får den første personen i Norge vaksine mot korona. Det kan skje i romjula.

Norge kan trolig starte å vaksinere folk mot korona 27. desember. Det sa statsminister Erna Solberg torsdag. Det er dersom vaksinen fra Pfizer og Biontech blir godkjent i Den europeiske union (EU). Det skjer trolig mandag 21. desember.

Her er hva vi vet om vaksinen:

* Regjeringen har bestemt at vaksinen blir gratis.

* Det er frivillig å ta den.

* Det er ikke nødvendig å ringe fastlegen for å be om å bli vaksinert.

De som skal få vaksine, får beskjed. Det sa helseminister Bent Høie i begynnelsen av desember.

Hvem skal stå først i køen? Det er et viktig spørsmål. Norge får ikke alle dosene vi trenger av vaksinen men én gang. Eldre på sykehjem, folk med ekstra risiko og helsepersonell skal få vaksine aller først.

Folkehelse-instituttet (FHI) har laget en liste. Den viser rekkefølgen for hvem skal få vaksinen:

* Beboere i sykehjem

* Personer over 65 år

* Personer i alderen 18 til 64 år som har en eller flere sykdommer. Det gjelder sykdommer som kan føre til død eller alvorlig sykdom dersom de får korona.

* Helsepersonell kan bli prioritert høyere. Det er dersom det blir mer smitte. Noen grupper helsepersonell kan få vaksinen tidligere. Det er noe som kan vurderes.

* Vaksinen er foreløpig ikke anbefalt til barn og unge under 18 år.

* Gravide vil trolig ikke bli anbefalt å ta vaksinen. Vaksinen er ikke testet på denne gruppen.

Mange lurer på hva slags bivirkninger vaksinen kan gi. Eller om det er farlig å ta vaksinen. Folke-helseinstituttet forklarer:

– Ingen av vaksine-kandidatene inneholder levende korona-virus. Så du får ikke covid-19 av å ta dem.

Men vaksinene kan gi noen symptomer som bivirkning. Symptomene minner om en mild influensa.

– Dette er bivirkninger som viser at immunforsvaret vårt jobber med vaksinen. Og altså ikke covid-19 sykdom.

Alle vaksiner har bivirkninger, men de fleste er milde. De går over av seg selv. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen er i bruk. Og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene. Det skriver FHI.

Noen ting vet vi fortsatt ikke om vaksinen. Det kan du lese mer om her

Utstyr til vaksinasjon er bestilt. Det er allerede på vei til kommunene. Det er for eksempel sprøyter, sprøytespisser, desinfeksjons-servietter, plastdunker for avfall og mye annet.

Innen fredag skal alle norske kommuner ha planene for vaksineringen klare. Hver person trenger to doser for at vaksinen skal virke.

Vaksinen til Pfizer må lagres i 70 minusgrader. Den blir fraktet i egne frysebokser. Når kommunene får vaksinen, skal den oppbevares ved 2 til 8 grader. Den holder seg bare noen få dager etter at den er tint. Det betyr at det er viktig å planlegge vaksineringen godt. Slik at alle vaksiner blir brukt på kort tid.

Siste utgave

På forsiden nå