Norge
Bilde 1 av 5

Opplev vinterens magi i Norge

Vil du oppleve noe nytt denne vinteren? Hva med å se nordlyset fra hundesleden, dra på hvalsafari eller overnatte på ishotell?

Vi skal helst ikke reise ut av Norge denne jula. Lengter du likevel etter en liten ferie?

Rundt i hele landet finnes spennende aktiviteter og flotte opplevelser med natur og dyreliv. Her får du tips til hvordan du kan få mest mulig ut av vinter-Norge.

Hundekjøring

Se for deg å suse gjennom et snødekt landskap, i en slede trukket av energiske hunder. Hundekjøring er særlig populært i Nord-Norge, men finnes over hele landet på vinteren. I Midt-Norge finnes det flere tilbud rundt i og rundt Hallingdal.

Huskyen er en sterk hund som ofte brukes til hundekjøring. Å kjøre hundespann er en spennende opplevelse full av fart og moro. Du kan styre sleden selv eller sitte på. Slik kan du oppleve villmark og vakker natur. Du kan også få mate og stelle hundene selv.

Norges kaldeste hotell

Er du klar for et iskaldt eventyr? I Norge finnes flere ishotell. For eksempel i Alta i Finnmark, der Sorrisniva ligger. Det er landets største og verdens nordligste ishotell. Alt der er laget av is og snø – både rommene, sengene og glassene i baren. Hotellet er også dekorert med skulpturer og kunst av is. Det gir en eventyrlig stemning. Hvert år bygges hotellet opp med nytt tema og form. Det tar omtrent fem uker. Ishotellene smelter hver vår.

I løpet av oppholdet på ishotell kan du utforske den samiske kulturen. Du kan dra på tur med reinsdyr og slede, besøke en lavvo, og oppleve joik, mat og drikke. En kald polarnatt i nord lokker til seg turister fra hele verden.

Våkne i toppen av et tre

Hva med å tilbringe natten oppe i et tre? Det finnes mange tretopp-hytter i Norge. Her kan du våkne opp til lyden av fuglesang. Hyttene er bygget mange meter over bakken, blant trærne. Du kommer tett på dyrelivet i skogen. I tretoppene leker ekorn med hverandre. En slik overnatting kan være en unik natur-opplevelse. Velg en hytte i innlandet eller litt mer nord, hvis du vil våkne i et vinter-landskap. Flere av hyttene tilbyr aktiviteter som hundekjøring, kanefart eller riding på islandshester.

Hvalsafari

I Nord-Norge kan du oppleve de arktiske fjordene og dyrelivet som finnes der. For eksempel i Vesterålen, der du kan dra på safari for å se litt av det som skjuler seg i vinter-havet.

På vinteren kommer silden inn i fjordene. Fisken lokker til seg mange ulike hvaler og fugler. Du kan dra på tur med båt og guide. På en slik safari kan du se både spekkhugger, knølhval, finnhval og havørn. Det er også mulig å snorkle med hval på midt vinteren. Det kan du gjøre utenfor Skjervøy, nord for Tromsø.

Se nordlyset

Nord-Norge er blant de beste stedene i verden å se nordlys. Det kan være en magisk opplevelse. Fargerike bølger av lys danser over den mørke himmelen. Som oftest er fargen lysende grønn. Du kan også se et snev av rosa i kantene og dyp lilla i kjernen.

Nordlyset har inspirert mange kunstnere. Men hva er egentlig nordlys? Lys-fenomenet skjer når ladede partikler fra sola treffer jordas atmosfære. Nordlyset kan sees når himmelen er mørk. Desember og mørketid er derfor perfekte forhold for å oppleve nordlys.

Du kan se nordlyset helt fra Lofoten til Nordkapp. Flere steder tilbys nordlys-vandring. Tromsø er mest populært og kjent blant turister. Her kan en lokal guide vise deg hvor nordlyset best kan sees. Da må du bort fra lyskilder i byen. Guiden kan også fortelle om hvordan nordlyset har påvirket vår kultur og historie.

Kilder: VisitNorway, VisitVesterålen, Sea Safari Andesnes

Siste utgave

På forsiden nå