Norge
Bildet er fra sentrum av Sarpsborg by. Det henger vimpler høyt over gaten. Men det er nesten tomme gater. Bildet er fra flere hundre personer ble satt i karantene i byen tidligere i år.

Her kan de få vaksine først

Norge får nesten 10.000 doser med vaksine mot korona 26. desember. Nå er det bestemt hvilke kommuner som skal få først.

Folkehelse-instiuttet (FHI) har hatt et møte. De har bestemt hvem som skal få vaksine mot korona først. De har valgt ut sju kommuner på Østlandet. Det er Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler. Den neste leveransen kommer 28. desember.

– Det kommer litt mindre enn 35.000 doser til Norge i romjula. Deretter vil det komme en leveranse hver uke. Den vil være på rundt 40.000 doser, sier Are Stuwitz Berg. Han er overlege ved FHI.

Norge får de første dosene med vaksine 26. desember. Den første dosen kan bli satt i Sarpsborg. Planen er at det skal skje 28. desember, melder avisa Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi er veldig glad for at vi er en av de første kommunene som får vaksine. Vi er klare. Vi har gode planer for hvordan vi skal gjøre vaksineringen, sier helsesjef Øivind Werner Johansen til avisa.

Vaksinene i kommunen skal bli gitt over tre dager. Det skal skje 28., 29. og 30. desember.

Sarpsborg har mange smittede med korona nå. Det var også et større utbrudd av smitte tidligere i høst. Da måtte 2.500 personer i Sarpsborg og Fredrikstad i karantene.

Det er bare den første leveransen som blir gitt til noen få kommuner. Fra 28. desember skal det bli delt jevnt etter folketall. Det blir sendt til lagringssteder til helseforetak i hele landet.

– Vi har en plan å starte med mer vaksinering fra uke 1. Det blir for kommuner som er klare for det. Og deretter vil de fleste kommuner få nye doser hver uke, sier Stuwitz Berg.

Han minner også om at det er en del små kommuner i Norge. Noen av disse vil få vaksiner sjeldnere. Det er fordi det er mindre praktisk å sende små leveranser. Det er fordi vaksinen må bli lagret i -70 grader.

– Dette er en krevende jobb på mange nivåer. Ikke minst for kommunene som skal gjøre den store jobben med å vaksinere. Kommunene må selv starte vaksineringen når de er klare for det, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå