Norge

Staten vant i klima-søksmålet

Myndighetene i Norge brøt ikke loven da de åpnet for å bore etter olje i Barentshavet. Det sier Høyeste-rett tirsdag.

Det er to miljø-grupper som har saksøkt staten i Norge. Gruppene er Greenpeace og Natur og Ungdom. De mener staten brøt paragraf 112 i Grunnloven. Det skal ha skjedd da de åpnet for å bore etter olje i Barentshavet. Paragraf 112 sier at folk har rett på et miljø som er bra for helsa, også i framtida.

Saken har blitt behandlet på alle nivåer i rettsvesenet i Norge. Dommen fra Høyesterett kom tirsdag. Den sier at staten ikke brøt Grunnloven.

– Høyesterett kan ikke se at det er gjort feil i behandlingen av saken. Vedtaket om å åpne området sør-øst i Barentshavet er ikke ugyldig, sier Borgar Høgetveit Berg. Han var den første dommeren som avga sin dom. De fleste andre var enige med ham. Men fire dommere var uenige. Det er totalt 15 dommere.

Det har vært ligende rettssaker i andre land i Europa. I både England og Nederland har staten tapt disse.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå