Norge

Bilde 1 av 3

Sender klær til dem som har mistet alt

Folk fra fjern og nær sender klær og gjenstander til Gjerdrum. De vil hjelpe dem rammet av skredet. Røde Kors er overveldet over støtten.

– Jeg har egentlig ikke ord for hvor imponert jeg er. Både over frivillige og de som bidrar med gjenstander og klær. Det har vært helt fantastisk. Det sier Øyvind Ordemann til NTB. Han er korps-leder i Nannestad og Gjerdrum Røde Kors.

Folk sender store mengder klær. Noen sender også leker til barn, dopair og godteri. Alt sammen har nå havnet på Holterhallen, som er en idrettshall en mil nord for skred-stedet. Garderobene brukes også til lagring. Utenfor fylles konteinere.

– Det er ingen mulighet for oss å ha oversikt. Det er store mengder, sier Ordemann.

Korps-lederen opplyser at folk kommer fra både Romerike og andre steder av landet. Selv har han blitt ringt av en svenske. En annen giver som tok turen fra Nord-Norge.

– De klarer ikke å få gitt nok, og de ville gjerne ha gjort mer.

Å holde tellingen over antall givere har Røde Kors gitt opp for lengst.

– Vi trodde vi kunne bruke korps-huset vårt. Men det gikk en times tid før jeg skjønte at vi måtte hive oss rundt og finne noe annet. Selv her er det for lite. Og her er det stort, sier Ordemann.

De som er rammet av skredet, kan besøke Holterhallen. De kan også sende en bestilling som blir levert. Røde Kors lover å hjelpe dem som møter opp i idrettshallen.

– Her følger en guide med, sånn at de får med seg det de trenger. Nordmenn er ofte for beskjedne. Mange føler at noen trenger det mer og derfor tar de ikke noe, sier korps-lederen.

Dersom det blir klær og gjenstander til overs, blir andre veldedige organisasjoner kontaktet. Ingen ting skal kastes, lover Ordemann.

Det var natt til onsdag i forrige uke at skredet av kvikkleire gikk.

– Folk er preget. Vi er vant til å få savnet-meldinger eller mindre ting. Men da telefonen min ringte onsdag like etter klokka 4, skjønte jeg fort at det var noe mer. Så mange alarmer og telefoner som jeg fikk samtidig, det håper jeg at jeg aldri får igjen, sier Ordemann.

Korps-lederen er en av mange som har tatt i et tak siden katastrofen skjedde.

– Jeg har egentlig mistet litt kontroll over hvor mange dager jeg har vært her. Jeg tror jeg har sett sengen to ganger.

Mer fra Norge

På forsiden nå