Norge
En fadder i arbeidslivet
Som ny i Norge kan det være vanskelig å finne jobb. Det vet Juana Jimenez alt om. Heldigvis har hun en mentor i arbeidslivet.

Juana Jimenez er fra Spania. Hun kom hit som student på utveksling. Det er seks år siden nå. Da hun fant kjærligheten i Norge, bestemte hun seg for å bli i landet.
– Jeg ville bo og leve her. Jeg ønsket å finne en stabil jobb jeg kunne trives i, sier Jimenez.
Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. I Spania tok hun høyere utdanning i sosialt arbeid. Likevel jobbet hun i kantine de første årene i Norge.
– Jeg prøvde, men jeg kunne ikke få en relevant jobb. Det har vært vanskelig. Og det er fremdeles vanskelig, sier Jimenez.
For et års tid siden oppsøkte hun organisasjonen Caritas. Der møtte hun Azra Kurtovic. Hun jobber frivillig som fadder for innvandrere som prøver å finne jobb.
– Jeg mener at ethvert menneske er en ressurs. Dersom man kan bidra til at folk får nådd sitt fulle potensial, da har man oppnådd noe bra. Det sier Kurtovic, som til vanlig jobber som rådgiver i skolen. Hun vil gjerne gjøre samfunnet mer inkluderende.
I rundt et år har de to hatt jevnlige møter. Sammen har de kartlagt kompetansen til Jimenez.
– Det viste seg at den utdanningen Juana har tatt, ikke finnes i Norge.
Likevel satset vi på finne en jobb innen sosialt arbeid. Juana ville jobbe med mennesker, gjerne på rusfeltet.
De jobbet med å spisse søknad og CV.
– En jobb-søknad i Spania, ser annerledes ut en i Norge. I Spania er det for eksempel vanlig å skrive om hobbyer og interesser. Her er det mye viktigere å vise til erfaring, sier Jimenez.
Kort tid etter veiledningen hos Caritas, fikk hun fem-seks intervjuer. Jimenez sier fadder-opplegget har vært til stor hjelp.
– Det er det beste som har skjedd meg her i Norge. Azra er så snill. Hun setter seg ned og bruker tiden sin på å hjelpe meg. Det er utrolig verdifullt, sier Jimenez.
I februar i fjor fikk hun relevant jobb. Det var som vikar på et senter for rusavhengige i Oslo. Jimenez sier at alt ble lettere etter hun lærte seg norsk. De første årene i Norge, snakket hun kun engelsk.
– Jeg studerte norsk på universitet og ble ferdig i desember i fjor. To måneder senere hadde jeg relevant jobb.
Jobben ble dessverre midlertidig, sier Jimenez. Nå er hun på jobbjakt igjen. Og hun er ikke alene. Tallene viser at ledigheten blant innvandrere nå ligger på 9,5 prosent.
– Noen tror at innvandrere bare kommer hit for penger eller for å utnytte systemet. Det stemmer ikke. Jeg vil jobbe og bidra til samfunnet. Men da må jeg få muligheten, sier Jimenez.