Norge

Derfor skal disse bråke klokka 12

Mange i Norge kan høre bråk fra disse to ganger i året. Den første er allerede onsdag klokka 12.

Sivil-forsvaret skal teste utstyret for å varsle om kriser. Det skjer 13. januar klokka 12. Signalet er en beskjed til alle som hører det. Beskjeden er at det kommer en viktig melding, og at folk må søke informasjon. Mer informasjon vil da kunne være på nettaviser, TV eller radio. Tidligere var beskjeden at folk måtte høre på radio for å få vite mer.

Utstyret blir testet to ganger i året. Det vanlige er at det skjer andre onsdag i både januar og juni. Signalet blir sendt i tre serier. Det er en pause på ett minutt mellom seriene. Utstyret kan brukes i både fred og krig. Mange kaller det flyalarm. Det er samme utstyr, men det har en annen lyd. Du kan høre de ulike signalene her.

– Varslings-anleggene er stort sett i byer og tettsteder. Signalene vil kunne høres av over halvparten av de som bor i Norge, sier Sigurd Heier. Han er fungerende sjef for Sivil-forsvaret.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå