Norge

Slik er de nye reglene for 15 kommuner

Ti kommuner på Østlandet har nesten stengt helt ned. Nå får 15 nye kommuner strengere korona-regler. Bor du i en av disse?

– Vi tror det er mulig å stoppe viruset, sa Bent Høie søndag kveld. Han er helseminister og fra partiet Høyre.

Det endrede viruset fra Storbritannia skaper mye trøbbel. Ti kommuner på Østlandet har allerede stengt ned. Det skjer etter et utbrudd i Nordre Follo.

Den nye varianten av korona-viruset smitter trolig lettere. Derfor kan den sette i gang en ny bølge. Det vil påvirke helsetjenester, og folks liv og helse. Det er til nå oppdaget totalt 70 smittede med denne varianten i Norge. Det viser de siste tallene fra Folkehelse-instituttet (uke 2).

Andre kommuner rundt Oslo ba regjeringen om hjelp i helgen. Årsaken var utbruddet i Nordre Follo. Regjeringen kom derfor med tiltak for 15 nye kommuner. De gjelder fra midnatt søndag. Og foreløpig ut januar.

De 15 kommunene er: 

Aurskog-Høland, Marker, Horten, Rakkestad, Skiptvet, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier og Råde.

Dette er reglene:

Regjeringen stenger kjøpesentrene. Andre butikker får holde åpent. Det kan også biblioteker og serverings-steder. Det blir forbudt å skjenke alkohol. Treningssentre må stenge. Barn og unge kan få drive med aktiviteter på fritiden. Og idrett. Alle over 20 år må vente med aktiviteter.

Også svømmehaller, kinoer, bingohaller og lignende må stenge. Det melder avisa VG. Folk skal ikke lenger samles innendørs.

Folk skal jobbe hjemmefra. Det finnes unntak.

Reglene ligner de som ble innført i Oslo og ni andre kommuner. Det er likevel noen forskjeller.

Barneskolene i de 15 kommunene kan drive på gult nivå. Det samme kan barnehager og ungdomsskoler. Det er mindre strengt enn rødt nivå, som Oslo og de andre må følge.

Men videregående skoler er på rødt nivå i de 15 nye kommunene.

I Oslo og andre kommuner nær Follo er de fleste butikker stengt. Unntaket er matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Søndag gjorde regjeringen noen endringer også for disse kommunene.

Vinmonopolet får åpne igjen. Det samme gjelder butikker som selger dyremat. Optikere og noen andre bedrifter kan også holde åpent.

I helgen var det lange køer utenfor Vinmonopolets butikker. Folk dro til andre kommuner for å handle alkohol. Så kan det være at noen fryktet at også deres pol skulle stenge.

Folk bes nå i tillegg om å la være å dra på hytta. Eller andre fritidsboliger. Slik tar de ikke med seg mulig smitte ut av hjemkommunen.

– Alle bør begrense sosial kontakt, minnet Høie om.

Mye smitte kommer fra utlandet. Derfor har regjeringen innført strengere regler for reisende. Folk skal blant annet vise negativ test før de kommer. Den må nå være tatt kortere tid i forveien enn før. Les mer om dette på regjeringen.no.

Her kan du lese om de nasjonale korona-reglene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå