Norge

Flere må vise leg på polet

Flere kunder ble spurt om å vise legitimasjon på polet i 2020 enn året før. Men Vinmonopolet tror det skyldes mer enn det at folk bruker munnbind.

NTB har hentet inn tall fra Vinmonopolet. Tallene viser at 1.871.170 kunder ble spurt om å vise legitimasjon i fjor. Det er 50 prosent mer enn året før.

– Absolutt! Vi spør mange flere enn før. Det sier Silje Ivarsflaten til NTB. Hun er nestleder på Vinmonopolet på kjøpesenteret Oslo City.

Mange av kundene bruker munnbind. Da blir det vanskeligere å vurdere alderen. Det har hendt at folk i 50-60-årsalderen har blitt bedt om å ta fram ID-kortet.

– Det blir litt sånn titt-tei: at vi er litt spente, og så tar de av munnbindet, og så «å ja, der var du!» De fleste reagerer positivt. Vi pleier å si at de skal ta det som et kompliment, sier hun.

Jens Nordahl er kommunikasjonssjef i Vinmonopolet. Han tror ikke munnbind forklarer hele saken.

– Vi hadde en stor intern kampanje for å spørre flere om legitimasjon i fjor. For hele 2020 ble 10,4 prosent av kundene spurt om leg. Vi ønsker å ligge på dette nivået, sier han.

Nordahl skryter av kundene og hvor flinke de er til å tilpasse seg.

– At kundene må bruke munnbind har ikke egentlig blitt meldt inn som noe problem hos oss når det gjelder legitimajson. Folk er sporty og tar dette med godt humør, sier han.

En annen forklaring kan være at polet har hatt et godt år, med flere kunder. Fra 35,4 millioner kunder i 2019 til 42,9 millioner i 2020. Det er en oppgang på cirka 21 prosent. Så det forklarer dermed ikke hele oppgangen i leg-spørring.

En av dem som fredag ble spurt om å vise legitimasjon på Oslo City, var Petra Stangvik (26). Hun opplever ikke at hun får spørsmålet oftere nå enn før.

– Jeg tror kanskje det kommer an på hårdagen man har. Jeg vet ikke helt hva det går på, sier hun og ler.

Hun forteller at de ansatte oftere ber henne om å ta av munnbindet når de sjekker leg nå, enn tidligere i pandemien.

Nestlederen i butikken forteller at det gjerne ikke er så mye trengsel ved kassen. Det er fordi et begrenset antall folk får komme inn på polet samtidig. Dermed er enkelt å be kundene om å lette litt på munnbindet.

– Det var selvfølgelig litt overveldende i begynnelsen. Vi synes det er en litt vanskelig jobb fra før å vurdere alderen, og så fikk vi liksom enda et element som vi måtte prøve å finne ut av, sier Ivarsflaten.

Vinteren gjør det ikke akkurat lettere.

– Mange bruker lue og skjerf. Dermed er det er svært lite av ansiktet som synes. Da tenker jeg at vi like gjerne kan gi folk en god start på dagen. Så vi spør absolutt flere enn det vi vanligvis gjør, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå