Norge
Bilde 1 av 3

Stengt grense kan bli krise for næringslivet

Fra fredag blir det strengere regler for reiser inn i Norge. Bare personer med nødvendige formål får slippe inn i landet.

Regjeringen sier de vil ha strenge regler på grensa. Det skal hindre at folk tar med seg smitte med korona inn i Norge. Myndighetene er redd for at en mutert variant av viruset skal spre seg. Derfor stenger de grensen for de aller fleste. Her kan du lese mer om hvem som blir likevel får komme inn i Norge.

Reglene skal vare i to uker. Da skal de bli vurdert på nytt. Statsminister Erna Solberg sier det er etter råd fra Helse-direktoratet. Men hun sier også at det kan bli strengere regler på grensa i mer enn to uker framover. Det gjør folk i næringslivet bekymret.

– Vi kan klare dette hvis det bare skal vare i to uker. Men det vil bli alvorlig for mange bedrifter hvis det varer lenger eller blir gjentatt med ujevn hyppighet framover, sier Ole Erik Almlid. Han er direktør i NHO. Det er en organisasjon for norske bedrifter.

Han sier til kanalen NRK at han forstår at regjeringen må lage strengere regler. Men han sier at det må skje på en måte som også sikrer bedrifter og jobbene til folk.

Solberg sier at de ikke har regnet på hvor mye de nye reglene vil koste. Hun sier også at de er klar over at nye regler kan føre til at noen bedrifter må permittere sine ansatte. Også de som er fra Norge.

Den stengte grensa kom på et av de verste tidspunktene som var mulig for de som driver med fiske. For mange starter vinter-sesongen om svært kort tid. For Lofoten Viking kan det bli en katastrofe, sier Arne Mathisen. Han er daglig leder i bedriften. Han sier at de ikke får gjort noe uten folk.

– Det vil få katastrofale følger om vi ikke får inn folka våre de neste to ukene. Den verste konsekvensen er at vi må stenge ned. Da får en kraftig reduksjon i vinter-sesongen, sier han til kanalen NRK.

Bønder i Norge er også bekymret. De sier at mindre tilgang på arbeidsfolk fra utlandet er den største bekymringen for dem som følge av korona. Det kommer fram i en undersøkelse fra Sentio. Den er laget for Frende forsikring. De har spurt 1.000 personer som jobber i i landbruket.

– Vi har jobbet mye med de delene av jordbruket som er avhengige av arbeidsfolk fra andre land. Det er viktig å finne gode løsninger for dem, sier Astrid Solberg. Hun er organisasjonssjef og leder for beredskap i Norges Bondelag. Hun sier det for eksempel gjelder for de som dyrker frukt og grønt.

I fjor skrev Klar Tale om Gutterød gård. Der måtte hele familien hjelpe til for å redde agurkene da de ikke fikk hjelp fra utlandet. De ansatte måtte vente med å reise inn i Norge siden grensa var stengt. Det ble senere endret.

Også bedrifter som jobber med industri forstår også at det blir strengere regler. Men de er urolige for hva som vil skje hvis reglene må gjelde mer enn to uker.

– Vi forstår hvorfor regjeringen gjør dette. Men vi håper vi skal finne praktiske løsninger før skadene blir for store, sier Stein Lier-Hansen til NTB. Han er administrerende direktør i Norsk Industri.

– Det blir dramatisk hvis dette varer i mer enn to uker, sier Lier-Hansen. Han krever at regjeringen hjelper næringen hvis reglene varer lenger. Han sier de da må få mer fleksible regler om arbeidstid. Det kan gjøre at arbeidsfolk fra andre land kan fortsette å jobbe så lenge som mulig. Det gjelder de som allerede har kommet til Norge.

På flyplassen på Torp har det vært krisemøte. Bare seks av 34 flyruter til flyplassen er mellom to steder i Norge. Resten av flyene vil neppe lande der i den nærmeste framtida.

Det er varslet at regjeringen vil komme med penger til næringslivet som er rammet. Jan Tore Sanner er finansminister. Han sier regjeringen skal legge fram en plan om krisehjelp fredag.

Det kan også komme hjelp til andre bedrifter på Østlandet. Det er etterlyst av bedrifter og arbeidsfolk i 25 kommuner som er nesten helt stengt. De spør hvem som skal betale for at bedriftene måtte stenge på kort varsel, skriver avisa VG. Nå må bedriftene betale lønn i ti dager. De ber om at staten tar over ansvaret fra den tredje dagen.

Siste utgave

På forsiden nå