Norge

Fortsetter med strenge korona-regler

De strenge korona-tiltakene fortsetter fram til onsdag. Så letter regjeringen på reglene, spesielt for barn og unge.

– Smitten går ned. Jeg vil takke for tålmodigheten. Men vi kan ikke ta sjansen på at vi mister kontrollen over smitten. Derfor fortsetter vi med de nasjonale tiltakene. Det blir fram til midten av februar, sa Bent Høie lørdag. Han er helseminister.

Myndighetene vil framover vurdere hvor strenge de nasjonale tiltakene skal være. Og hvordan disse virker sammen.

De strenge tiltakene gjaldt fra lørdag i forrige uke. De kom etter et utbrudd av en ny variant av korona-viruset. Nordre Follo stengte ned. Regjeringen kom også med strenge tiltak i 25 andre kommuner.

Regjeringen ønsker å hindre at det muterte viruset sprer seg mer. Høie sier at andre land har åpnet forsiktig. Det har skjedd når smitten har blitt mindre i landene. Likevel har smitten økt veldig. Defor fortsetter Norge med sine regler.

Dette er reglene som gjelder nå:

Innereise til Norge: Attest for covid-19 test fra utlandet er ikke lenger gyldig. De kan ikke brukes for å slippe innreise-karantene i Norge. Da gjelder kun norsk test. Grensa er fortsatt stengt.

De strenge reglene i Norge, gjelder fram til og med 2. februar.

Fra 3. februar blir det mindre strenger regler.

For Norge gjelder de tidligere, nasjonale reglene på gult nivå.

Tre kommuner på Østlandet får fortsatt de strengeste reglene. De kalles Ring1-kommunene. Reglene gjelder for Oslo, Nordre Follo og Ås. Der gjelder reglene fram til og med 10. februar.

I Ring 2- kommunene blir det litt mindre strenge. De gjelder for Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lørenskog, Lunner, Nesodden, Nittedal, Vestby og Våler. Fra onsdag vil det være forsterkede tiltak.

7 kommuner er ute av de strenge tiltakene fra 3. februar.

Slik er de mindre strenge reglene:

De fortalte kunnskapsminister Guri Melby om.

SKOLE:

Fra onsdag 3. februar kommer barnehage, grunnskole og videregående tilbake til gult nivå.

Høgskoler, universiteter og fagskoler skal fortsette med digital undervising. Bygninger der skal fortsatt være stengt. Men studenter skal få lov til å gjennomføre ferdighets-trening i studiene sine. Det skal brukes med forsiktighet.

Voksenopplæring skal også fortsette digitalt.

BUTIKKER:

I 25 kommuner er de fleste butikker stengt i dag. Fra 3. februar kan butikker som er alene åpne fra 3. februar. Kjøpesenter og varehus må fortsatt holde stengt. Det øker risiko for at vi samler mange mennesker, mener regjeringen.

RESTAURANTER:

Serveringssteder kan åpne igjen fra 3. februar. Men det blir fortsatt forbudt å servere alkohol.

BESØK:

Regjeringen endrer regelen for nasjonal kontakt fra 3. februar.

Folk kan ha besøk av inntilt 5 gjester, i tillegg til de som bor i familien fra før.

Folk oppfordres til å møtes ute.

Barn i barneskole kan ha besøk fra egen kohort.

FRITIDSAKTIVITETER:

Ring 1-kommunene: Barn og unge under 20 år kan drive organisert idretts- og fritidsaktiviteter.

Ring 2- kommunene: Voksne kan delta på organisert utendørs trening. Det er dersom det er mulig å holde god avstand. Treningssenter kan holde åpent for de som bor i kommunene.

Ring 1 ring 2: Kan drive med trening og opplæring i svømming.

IDRETT:

Regjeringen frykter smitte fra utlandet. Derfor vil fortsatt Norge være stengt for idretts-utøvere fra utlandet som skal være med på ski, langrenn, håndball og fotball.

Serie-spill i fotball er utsatt i to uker til.

På presse-konferansen var helseminister Bent Høie, kunnskaps-minister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Helsedirektør Bjørn Guldvog var også der. Det var også Camilla Stoltenberg, som er direktør i Folkehelse-instituttet (FHI).

Siste utgave

På forsiden nå