Norge

Støtter forslaget om portforbud

Helsedirektør Bjørn Guldvog vil at Stortinget sier ja til forslaget om portforbud. Flere har kritisert forslaget til regjeringen kraftig.

Helsedirektoratet vil at Stortinget vedtar forslaget om portforbud. Regjeringens forslag har fått kraftig kritikk i runden med høring.

– Det kan oppstå situasjoner som gjør at folkehelsen er truet. Og det ikke er mulig å håndtere med andre tiltak. Det sier helsedirektør Bjørn Guldvog til kanalen NRK.

Helsedirektoratet støtter forslaget om å gjøre endringer i loven om smittevern. Og dermed åpne for et portforbud. Portforbud betyr at det ikke er lov å gå ut. Det kan gjelde til bestemte tider på døgnet.

Dersom et portforbud blir vedtatt, skal det bare brukes i ekstreme situasjoner. Det står det i forslaget fra regjeringen.

Fristen for å si sin mening om forslaget gikk ut søndag. Mange har sagt at de er imot. Vinmonopolet advarer om smugling av sprit. Mens Folkehelse-instituttet mener det er lite smittevern å hente. Flere advarer om at barn vil få det enda vanskeligere ved et portforbud.

Men Helsedirektoratet mener at Stortinget bør vedta det. Og at portforbud bør brukes i «ekstreme situasjoner».

– Sannsynligheten for slike situasjoner er svært lav. Men vi må være forberedt på det som er usannsynlig, sier Guldvog.

Justisdepartementet skal se igjennom alle svarene. Det sier justisminister Monica Mæland til kanalen. Men at de fortsatt venter på noen som har fått utsatt frist i høringen.

Siste utgave

På forsiden nå