Norge
Bildet er av en vindmølle. Den er omgitt av høyspentmaster med strømkabler.

Varsler at strøm vil være dyrt fram til mars

Mandag ble strømmen fem ganger så dyr for mange. Det skjer neppe en gang til i år. Men prisen kan være høy helt fram til mars.

Mandag var strømmen dyr. I gjennomsnitt var prisen på strøm gjennom hele dagen på 1,02 krone per kilowattime (kwh). I ukene etter nyttår var prisen i Sør-Norge oppe i 70 til 80 øre kwh. I hele fjor var gjennomsnittsprisen 10 øre kwh, ifølge Olje- og energidepartementet.

– Det kommer til å bli dyrt i tida som kommer også. Særlig i februar, sier Ole Tom Djupskås til nyhetsbyrået NTB. Han er kraft-analytiker i Refinitiv.

Forrige uke var den dyreste for strøm-kunder så langt i år. Men også denne uka har det vært dyrt. Prisen på strøm mandag var den høyeste siden 2016.

– Det var en ekstrem pris vi så på mandag. Men det blir nok høy pris framover nå. Ikke som på mandag, men høyt. Det er er meldt kaldt og tørt vær i hele februar. Det er forventet at det skal være slik til mars. Og kanskje også i deler av mars måned, sier Djupskås.

Tor Reier Lilleholt er kraft-analytiker i Wattsight. Han tror kaldt vær og mye bruk av strøm vil ha stor betydning. Han tror også folk vil merke at deler av Norge har liten mulighet til å kjøpe strøm fra andre steder.

– Værvarslene vi ser nå, tyder på at det skal bli en lang og kald vinter. Januar er allerede den kaldeste vi har sett på tiårs-statistikkene jeg har. Og det er meldt å bli enda kaldere i februar, sier han til NTB. Han tror kulda vil føre til en stabilt høy pris på strøm.

Lilleholt sier det også er lite vind. Det gjør at det blir mindre strøm fra vindmøller. Det kan også bidra til en høy pris.

– Det at det både er lite vind og høyt forbruk bidrar mest til at prisen øker. Det er nok vann igjen i magasinene for vannkraft. Men det er problemer med å få det gjennom systemet, sier Lilleholt. Årsaken er at det behov for å sende mer strøm fra noen deler av landet til andre deler. Men det må sendes på strømlinje. Og det er ikke plass til all strømmen der.

Norge har vært nødt til å kjøpe strøm fra andre land. Det er lavest pris på strøm i Tyskland nå. Det førte til at det ble billigere strøm i Kristiansand enn i Oslo. Årsaken er at Oslo er mer koblet til prisene på strøm i Sverige enn til Tyskland. Lilleholt sier det er sjelden med slike variasjoner i Norge.

– Det er stort sett er det veldig lite forskjeller i pris i Norge, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå