Norge
Bildet er av små flasker med vaksine fra AstraZeneca.

Anbefaler at denne blir gitt til folk under 65 år

Norge har godkjent vaksinen mot korona fra AstraZeneca. Men det er bare folk under 65 år som skal få den.

Det er forsket for lite på hvor godt vaksinen fra AstraZeneca virker på eldre. De fleste av de som har testet den var yngre. Det gjør at den bare blir godkjent for personer mellom 18 år og 65 år. Det ble kjent på en presse-konferanse. Den var hos Folkehelse-instituttet (FHI) torsdag morgen.

– Det er ikke fordi vaksinen ikke virker på dem som er eldre. Det er fordi det har vært for få eldre som har testet den. Det gjør at det er ikke bevist like godt at den virker, sier Camilla Stoltenberg. Hun er administrerende direktør i FHI.

Norge vil få mange doser av denne vaksinen. Det gjør at flere som jobber i helsevesenet kan få vaksine raskere, siden den ikke skal brukes på eldre. Vaksinen skal heller ikke bli gitt til folk som har større risiko for å bli alvorlig syke av korona. De kan få sterkere bivirkninger av denne.

Norge får rundt 193.000 doser fra AstraZeneca i februar. Det er ukjent hvor mange doser Norge får i månedene etter. Det er gitt beskjed om at Norge får 900.000 doser mellom april og juni. Det er gitt rundt 165.000 doser med andre vaksiner fra romjula fram til torsdag morgen.

Det er to andre typer vaksine mot korona som er godkjent fra før. De trenger to doser på hver person for å virke. De må bli gitt med tre og fire ukers mellomrom. Vaksinen fra AstraZeneca trenger også to doser. Men de kan bli gitt med mellom 9 og 12 ukers mellomrom.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå