Norge
Bilde 1 av 4

De går milevis i skog og mark

Hver søndag samles en gruppe kvinner. De fleste er innvandrere. Før visste de knapt hva friluftsliv var. Nå går de flere timer lange turer i all slags vær og terreng.

– De synes det er helt fantastisk å være ute i norsk natur. Samme hva slags vær det er. Uka er ikke den samme uten søndagsturen. For flere av dem er dette noe av det viktigste de har for øyeblikket, sier Hege Jensen til Klar Tale.

Hun er økonom og jobber i bank. På fritiden elsker hun å være ute på tur. Sammen med Lamia El leder hun tur-gruppa «Søstre og friluftsliv». Gruppa er for kvinner. De fleste kommer fra andre land enn Norge. Den blir stadig mer populær.

– Vi har lange ventelister på turene. Plassene fyller seg gjerne opp i løpet av fem minutter!

Tur-gruppa består av en fast gruppe på 40 kvinner. De er ofte med. Men de kan bare være 12 stykker på tur av gangen. Årsaken er korona-viruset. Kvinnene er i alderen 25 år til 72 år.

– De fleste er fra Marokko. Noen er også fra Pakistan, sier Jensen.

Å oppleve naturen er ubeskrivelig, sier Saliha Azagagh. Hun har vært med i gruppa i ett år.

– Vi gikk aldri tur i hjemlandet mitt. Hvis du gikk ut i skogen ble du spist av ville dyr. Der var det både ulver, villsvin og slanger, sier hun.

Azagah er en del av gruppas faste kjerne.

– Det er så fint å se månen på en klar himmel, eller en fargerik solnedgang. Jeg liker å kjenne gresset under føttene og lukta av bål. Stillheten og roer jeg opplever i naturen betyr så mye, sier hun til Klar Tale.

De hadde ingen erfaring med å gå tur fra før. Men damene har blitt spreke på kort tid, sier Jensen.

– Vi pleier å gå turer på en og to mil i Østmarka og Bærumsmarka. Ofte avanserte turer, der vi klyver gjennom ulendt terreng. Vi har vært litt harde med dem. Vi har gått både langt og tungt, sier turlederen.

– Vi vil at de skal lære at de tåler mer enn de tror. Jeg vil at de skal oppleve at de kan gå seks-sju timer en dag, og likevel være glade og fornøyde. Det gir en følelse av mestring, sier Jensen.

Mange innvandrere har lite kunnskap om norsk natur fra før, sier Jensen.

– De lurer oppriktig på om det finnes farlige dyr og røvere i skogen. Flere av dem må lære hvordan de kan bevege seg i naturen, sier Jensen.

– De må også lære om blå og røde løyper. Og om hvordan de skal kle seg på tur. Innvandrere får opplæring når de kommer til Norge. Men der får de ikke vite noe om friluftsliv, sier hun.

De fleste deltakerne er muslimer. De går med hijab og er dypt religiøse, sier Jensen.

– På en ordentlig langtur stopper vi gjerne to ganger. Vi finner et flatt område. Der ruller vi ut bønneteppene vi har med, forteller hun.

Det blir gode samtaler mellom kvinnene, som tilbringer timevis sammen i marka.

–  Jeg merker at vi alle egentlig er like på bunn. Fra kvinne til kvinne - det er ikke noe særlig forskjeller på oss. Vi er opptatt av de samme tingene og kan snakke om absolutt alt.

Det er også gøy å bli kjent på tvers av kulturer, sier Jensen.

– Dette er en blid og utadvendt gjeng. Når nordmenn skal løfte stemningen er det gjerne i forbindelse med et glass rødvin. Men disse damene drikker jo ikke, så de er vant til å lage god stemning ut av ingenting. De setter på musikk, og vi går og synger og ler, sier Jensen.

Hun har med matpakke på tur. Men den får hun aldri spist.

– Jentene har alltid med mye god mat. De har gjerne bakt og stått på, sier hun.

Deltakerne kjente hverandre ikke fra før av. Nå har de blitt en god gjeng.

– Vi tar vare på hverandre på en helt annen måte enn i mange norske miljøer, sier Jensen.

Hun sier hun får mer igjen mye enn det hun gir:

– De viser en sånn utrolig takknemlighet, som jeg aldri har opplevd før. Flere av dem har fortalt meg at dette er noe de alltid drømt om. Det er så rørende. Bare det i seg selv er nok.

Jensen oppfordrer andre frilufts-folk til å starte egne grupper. Det finnes et stort behov, også for menn.

– Målet er å bygge ordentlig form, så vi kan gå flotte fjellturer. Drømmen er å gå tur i Rondane. På sikt håper vi å kunne gå tur i Atlas-fjellene, avslutter Jensen.

Siste utgave

På forsiden nå