Norge
Bildet er av et skilt. Det står covid-19, vaksine, og er bilde av en sprøyte.

FHI håper at alle er ferdig vaksinerte i september

Alle voksne bør ha fått tilbud om vaksine før sommeren er over. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI).

FHI håper at alle over 18 år i Norge skal få tilbud om vaksine i løpet av juli. Da kan alle voksne som ønsker det, være ferdig vaksinerte i september. Det sier Camilla Stoltenberg. Hun er administrerende direktør i FHI. De hadde en presse-konferanse om planen torsdag.

(Se planen for når folk kan få vaksine nederst i saken)

Men de er avhengig av at alt skjer som planlagt. Norge har nå tre ulike vaksiner som skal brukes. FHI har regnet med at det blir godkjent tre til. Legemiddel-verket tror vaksinen fra Johnson & Johnsons blir godkjent først. Det kan skje før april.

– Vi har regnet med at de tre andre vaksinene blir godkjent. Hvis det skjer kan vi få nok doser til å vaksinere mellom 3,5 og 4 millioner personer. Da kan vi trolig tilby første dose til alle over 18 år før slutten av juli, sier Stoltenberg.

Hun sier også at det er optimistisk. Det vil ta lenger tid om det blir færre godkjente vaksiner, eller Norge får færre doser av hver. Stoltenberg sier at det er mangel på vaksine som er utfordringen nå. Norge kunne vaksinert flere og fortere hvis vi hadde hatt flere doser.

Stoltenberg sier at de kan være godt i gang før sommeren starter. Håpet er at alle i risikogrupper med andre sykdommer kan få første dose i mai. Det samme er håpet for folk som jobber med helse.

FHI presenterte også en ny undersøkelse. Den viser at 78 prosent sier de ønsker å få en vaksine mot korona. 88 prosent av de over 60 år vil bli vaksinert. 83 prosent av alle menn sier det samme. Det er de to gruppene hvor flest vil ha vaksine.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå