Norge
Bildet viser flasker og bokser med antibiotika.

Vi brukte mindre antibiotika

Korona-tiltak har virket mot andre sykdommer. I fjor brukte vi mye mindre antibiotika enn normalt.

I 2020 holdt vi oss mer hjemme. Vi traff færre folk. Vi holdt avstand. Vi vasket hender og brukte håndsprit mot virus. Disse tiltakene mot korona-smitte har hatt ande følger. I fjor brukte vi også mye mindre antibiotika. Det viser tall Apotekerforeningen har delt med avisa Aftenposten.

I fjor gikk bruken ned med 14 prosent fra året før.

Sigurd Høye leder Antibiotika-senteret og jobber ved Universitetet i Oslo. Han sier at tiltakene har gjort at vi har fått færre infeksjoner. Det gjelder spesielt infeksjoner i luftveiene. Fastlegene har stengt for pasienter med symptomer på dette. Dermed har folk blitt hjemme og sett an situasjonen. Det har også vært flere digitale møter mellom fastlegen og pasient. Det har også gjort at det er skrevet ut mindre antibiotika, sier Høye.

Regjeringen ønsket at vi skulle bruke 30 prosent mindre antibiotika fra 2012 til 2020. De har nå nådd dette målet.

For mye bruk av antibiotika kan gjøre at medisinen ikke lenger virker mot noen typer bakterier. Derfor ønsket myndighetene at vi brukte mindre enn før i Norge.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå