Norge
Bildet viser 16-åringens forsvarer Andreas Berg Fevang. Han ba om at 16-åringen ble løslatt fra varetekt. Lagmannsretten sa nei.

Terror-siktet mistenkt for å ha blandet gift for å drepe

16-åringen som er siktet for forberedelser til terror, må fortsatt sitte i varetekt. Han er mistenkt for å ha blandet gift for å drepe «vantro».

Fredag pågrep Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) en 16 år gammel gutt. Han er siktet for forberedelser til terror. Han er mistenkt for å ha blandet gift. Og for å ha planlagt å drepe såkalte vantro. Det er et ord for folk som ikke har riktig tro. Det brukes blant annet av ekstreme muslimer.
Tirsdag sa Borgarting lagmannsrett nei til anken fra 16-åringens forsvarer. Han hadde anket avgjørelsen om varetekt. Dermed må gutten forsatt sitte fengslet. Det er til tross for at han bare er 16 år gammel. Retten mener det er for stor fare for at bevis kan bli ødelagt.

– Lagmannsretten finner at det er skjellig grunn til mistanke om at siktede er skyldig etter siktelsen. Det er i likhet med tingretten. Og dermed at han var i ferd med å lage giftblandinger, med hensikt om terror. Det vil si i den hensikt å ta livet av «vantro». Det skriver lagmannsretten.

Dommerne skriver at noe gift allerede var laget. De mistenker at han hadde tenkt å bruke den. Ting som er sagt i chatter, støtter mistanken. Etterforskere har funnet hva som sto i chattene.

Det er spesielle regler for å varetekts-fengsle barn under 18 år. Men Oslo tingrett var enig i PSTs krav om å fengsle 16-åringen i to uker. Gutten er siktet for forberedelser til terror-handling. Spesial-politiet Kripos har undersøkt stoffene. De fant ut at de kunne gjøre skade.

Den siktede gutten er fra Syria. Han ble pågrepet torsdag i forrige uke. Dagen før hadde PST siktet ham. Han har så langt nektet å forklare seg for politiet. Retten mener det er en fare for flere kan være innblandet saken. Og som også kan sørge for at bevis blir ødelagt. I tillegg er det fare for at bevis som datamateriale kan slettes, skriver lagmannsretten.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå