Norge
Bildet er av Arne Christian Haugstøyl.

PST ser flere unge i ekstreme grupper

PST sier det blir stadig flere unge i ekstreme grupper. Det gjør PST bekymret.

– Vi har sett at flere og flere unge gjør ting som får vår oppmerksomhet. Og det skjer stadig oftere i de mest alvorlige sakene vi jobber med. Det sier Arne Christian Haugstøyl til kanalen NRK. Han er sjef for kontra-terror i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det gjør ham bekymret.

I forrige uke ble en 16-åring pågrepet av PST i Oslo. Han er siktet for å ha planlagt terror. Gutten er opprinnelig fra Syria.

Borgarting lagmannsrett sa tirsdag at han må være fengslet i varetekt. I avgjørelsen står det mer om hva han er siktet for. PST mener at 16-åringen skal ha jobbet med å blande gift, som skulle brukes til terror. Planen skal ifølge politiet ha vært å ta livet av «vantro». Gutten har nektet for å være skyldig. Men han har også nektet å snakke med PST om saken.

Les også: PST: Dette er de største terror-truslene

Noen av de som utmerker seg i de ekstreme gruppene på nettet er svært unge.

– Noen av gruppene blir ledet av barn på så lite som 13 år, sier Haugstøyl.

Han sier tenåringene blir radikalisert. Noen til høyre-ekstrem ideologi, og noen til ekstrem islamisme. Han sier de som blir høyre-ekstreme ofte finner andre på nett. Mens han mener islamistisk påvirkning skjer i familien.

– Radikalisering via familie er ganske normalt. Mange av disse kommer også fra områder med krig. Flere er traumatisert når de kommer hit, sier Haugstøyl.

Mer fra Norge

På forsiden nå