Norge
Bildet er av Mustafa Hasan.

Vil ikke sette retursaker på vent mens de sjekker regler

Flere mener flere retur-saker må bli satt på pause siden det er uklart om reglene er brukt rett. Men det blir neppe flertall på Stortinget for å vente. Det kan bety at Mustafa Hasan må reise fra Norge i sommer.

En av de som er berørt av vedtaket er Mustafa Hasan. Han har fått en frist om at han må ha reist fra Norge 1. juli. Forslaget om å sette slike saker på pause kom i desember.

Saken har blitt behandlet i kommunal- og forvaltnings-komiteen på Stortinget. De som er med i komiteen fikk et brev fra flere advokater. De skriver at Utlendings-nemnda (UNE) har tolket regler på feil måte. De mener tolkningen bryter pliktene Norge har internasjonalt, og at det bryter lover for barn.

– Jeg er sjokkert. Jeg er sint for at vi ikke får flertall for dette forslaget. UNEs feilbehandling har pågått i mange år. Det må ryddes opp i. Nå sier advokater med bred erfaring at dette er imot avtaler vi har forpliktet oss til. De andre partiene mener likevel at vi skal fortsatt som før, sier Karin Andersen i Sosialistisk Venstreparti. Hun er leder i komiteen.

– Norge er dømt i Den europeiske menneskeretts-domstolen i en sak som ligner. Og advokatene finner feil etter feil, sier hun.

Utreisefristen for Hasan er satt til 1. juli. Det er for at han skal få gjøre seg ferdig med videregående skole. Staten mener han ikke har rett til varig opphold i Norge.

Fristen er utsatt flere ganger. Hasan fikk først beskjed om at han måtte forlate Norge innen 7. desember. Senere ble fristen utsatt til 28. desember og deretter til 18. januar.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå