Norge
Bildet er av et B-1B bombefly. Det er to vanlige jagerfly på siden av det. De flyr gjennom lufta.

Russland sier Norge truer ro og sikkerhet i nord

Russland liker dårlig at USA skal delta på en øvelse med soldater fra Norge i nord.

– Vi kan åpenbart ikke snakke om ro. Det er umulig når det blir en mer anspent situasjon ved våre grenser, sier Maria Zakharova, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hun er talsperson for utenriksdepartementet i Russland. Hun mener øvelsen bare er et første trinn. Det er en militær opptrapping. Hun frykter at det på lengre sikt kan det være starten på en form for angrep på landet.

I løpet av februar skal det komme bombefly fra USA til Norge. Flyene skal til basen Ørland i Trøndelag. USA skal trene med luftforsvaret i Norge. Både Norge og USA er med i forsvars-alliansen Nato, og Norge har ansvar for å vokte over den alliansens grense i nord. Det er også tema for øvelsen.

Frank Bakke-Jensen er forsvarsminister. Han sier det er feil at det skjer en opptrapping.

– Det er vanlig at våre allierte øver hos oss. Det har vært del av vår sikkerhetspolitikk i lang tid. Det er også naturlig som en del av samarbeidet i Nato. Russland er godt kjent med dette. De har ingen reell grunn til å bli provosert, sier han til nyhetsbyrået NTB.

– Det er ikke snakk om at det skal bli laget noen base for USA i Norge. Flyene skal være på den norske flybasen på Ørlandet for en kort periode som er bestemt på forhånd, sier Bakke-Jensen.

Zakharova hevder at øvelsen bare er «det siste i en rekke lignende hendelser». Hun mener det nesten alltid er soldater fra andre land i Nato i Norge. Zakharova sier at slik aktivitet kan true regional sikkerhet. Hun mener de siste hendelsene er Norge sitt ansvar. Hun sier de er tegn på at det er slutt på at andre land blir nektet å bygge baser i Norge i fredstid.

Russlands ambassade i Norge sier de vil følge nøye med. De har sagt at de vil gjøre det de mener må til for å sikre sitt eget land.

Det er første gang på lenge at det blir utplassert bombefly fra USA i Norge. Planen er at de skal være i landet i én måned. Da skal de trene med soldater fra Norge. Sist uke landet 200 soldater fra USA på Ørland. De skal forberede øvelsen.

Mer fra Norge

På forsiden nå