Norge
Oslo 20210216. 
Helse- og omsorgsminister Bent H¯ie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Berit Roald / NTB

Vil fjerne straff for små mengder narkotika

Folk som blir tatt med mindre mengder narkotika, skal ikke lenger straffes, sier regjeringen. De skal heller få råd og hjelp.

Fredag presenterte regjeringen sin nye rus-reform. Den sier noe om hvordan Norge skal jobbe med problemer knyttet til rus framover.

– Vi opphever straff for bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika. Det sa Bent Høie da han la frem forslaget. Han er helseminister.

– Flere tiår med straffe-regime har lært oss at straff ikke fungerer. Det sa Guri Melby. Hun er kunnskaps- og integreringsminister.

Straff kan gjøre det vanskeligere for dem som sliter med rus å søke hjelp, ifølge Melby. Det kan også gjøre det vanskeligere for folk rundt dem å oppdage misbruket.

– Vi skal ikke lenger stå og se på at folk fornedres og ydmykes. At de kalles kriminelle. Når de faktisk er syke, sa Melby. Hun sier at slik straff treffer ungdommer hardt som allerede har det vanskelig.

Folk som blir tatt med små mengder ulovlige rusmidler, skal ikke lenger straffes med bøter og fengsel. I stedet skal disse møte opp i kommunen. Der skal de få råd.

Personene vil bli fulgt opp. De skal få informasjon om risiko og helse-skader ved å bruke narkotika. De vil også få tilbud om hjelp til å håndtere problemene sine med rus.

– Personer som har problemer med rus, har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp. Det sier Høie.

Melby kaller den nye reformen historisk.

– Vi er stolt over å legge fram en rusreform som gir hjelp, ikke straff. Dette er en seier. For fornuft, kunnskap og verdighet for folk som sliter. Dette blir Norges viktigste sosiale reform på mange tiår, sier hun.

Regjeringen foreslår en maksgrense på hvor mye narkotisk stoff som folk kan ha uten å straffes. Den er 2 gram når det gjelder de narkotiske stoffene heroin, kokain og amfetamin. Cannabis får en straffefri terskelverdi på 10 gram. Mens MDMA får 0,5 gram.

Det vil fortsatt være ulovlig å bruke og oppbevare narkotika. Men mindre mengder til eget bruk skal altså ikke lenger straffes. Det foreslår regjeringen.

De nye reglene gjelder for både bruk, kjøp, besittelse (å ha det på seg), og oppbevaring.

Dersom folk blir tatt med en mindre mengde narkotika, vil de bli fratatt stoffet. Deretter må de møte opp for å få råd. Dette oppmøtet er obligatorisk. Personer under 18 år, skal som regel kalles inn sammen med foreldrene sine.

Mer fra Norge

På forsiden nå