Norge

Slik virker de ulike vaksinene

Til nå er tre vaksiner mot korona i bruk i Norge. En fjerde kan snart være godkjent. Men hva er egentlig forskjellen på dem?

Alle de tre vaksinene ser ut til å gi god beskyttelse mot korona-viruset. Kommunen vil kontakte deg når det er din tur til å få vaksine. Du kan ikke velge hvilken du får selv.

Mange opplever milde bivirkninger etter å ha tatt en av disse vaksinene. Omtrent halvparten får vondt der vaksinen er tatt, de får hodepine og føler seg trøtte. Mange får også vondt i ledd og muskler. Disse plagene går over etter et par dager. Det er ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Blir vaksinen trygg?

Dette er de ulike vaksinene:

BioNTech og Pfizer

Vaksinen fra BioNTech og Pfizer ble godkjent i Norge 21. desember 2020. Det var den første vaksinen som ble godkjent her til lands. Studier har vist at vaksinen er 95 prosent effektiv.

Den er laget med mRNA-teknologi. Den vil si at den jobber gjennom en genetisk kode. Vaksinen får kroppen til selv å lage små, nøye utvalgte deler av viruset. Deretter utvikler kroppen antistoffer mot korona-viruset.

Norge har avtale om å få 3,6 millioner doser gjennom EU-avtalen. Dersom avtalen blir utvidet, kan Norge få totalt 7,2 millioner doser. Hver person må få to doser, med 21 dager mellom hver.

Vaksinen har noen ulemper. Dosene må nemlig oppbevares i 75 minusgrader for at de skal holde seg stabile. De tåler maks fem dager i kjøleskapet og to timer rom-temperatur.

Moderna

Dette er den andre vaksinen som ble godkjent i Norge. Det skjedde 6. januar. Det det amerikanske selskapet Moderna som har utviklet den. Vaksinen skal være 94,5 prosent effektiv. Det tyder studiene på.

Vaksinen ligner den til BioNTech og Pfizer. Den er bygget på samme teknologi. Norge skal få 1,9 millioner av denne vaksinen. Hver person må få to doser. De tas med 28 dagers mellomrom.

Vaksinen holder seg i kjøleskaps-temperatur i inntil 30 dager. Den er holdbar i seks måneder hvis den lagres i minus 15-25 grader.

AstraZeneca

Vaksinen fra AstraZeneca er den tredje som ble godkjent for bruk i Norge.

Denne vaksinen skal være 60 prosent effektiv. Men det betyr ikke at det er en dårligere vaksine enn de andre. Det sier Geir Bukholm. Han er smittevern-direktør ved FHI.

– Foreløpig viser de to mRNA-vaksinene høyere beskyttelse mot mild sykdom. Mens alle de tre vaksinene ser ut til å ha ganske lik beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Bukholm.

3,4 millioner doser av denne vaksinen skal til Norge. Det er i første omgang personer som jobber med helse som skal få denne vaksinen. Vaksinen gis i to doser, med 4 til 12 uker mellom hver.

FHI anbefaler ikke bruk til de over 65 år. Det er fordi det har vært for få eldre med i de studiene som er gjort til nå. Det er dermed uklart hvor godt den virker for folk over 55 år.

Astra Zeneca-vaksinen inneholder DNA og ikke mRNA. Den har likevel koder for det samme virus-proteinet som i de to andre vaksinene. Det brukes et ufarlig forkjølelses-virus til å levere denne koden inn i cellene våre.

En fordel med denne vaksinen er at den er mindre følsom for temperatur. Dermed kan den enklere lagres og sendes dit den skal brukes.

Tirsdag forrige uke opplyste Det europeiske legemiddelverket (EMA) om at de har mottatt en søknad. Det er selskapet Johnson & Johnson som har søkt om godkjenning for sin vaksine i EU. Det betyr at denne vaksinen snart kan komme til Norge.

EU har avtale om opptil 400 millioner doser av denne vaksinen. Det kan bety opptil 4 millioner doser til Norge.

Kilder: Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå