Norge
Oslo 20210224. 
Helseminister Bent H¯ie (H) under en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Pressekonferansen finner sted i Marmorhallen i Oslo.
Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Strammer inn regler for karantene

Det blir strengere regler for folk som reiser inn i Norge. Men i mars skal regjeringen komme en plan for gjenåpning av samfunnet.

Tellinger på de største grense-overgangene i Norge, viser at alle som er pliktige til å teste seg gjør det. Også folk som ikke er pliktig tester seg. Det sier Monica Mæland på en pressekonferanse onsdag. Hun er justis- og beredskapsminister.

Færre reiser nå inn i Norge enn i januar. Men det må bli mindre smitte før vi kan åpne grensene, sier Mæland. Hun varsler at regjeringen nå vil stramme inn på karantene-reglene.

Fra nå av, må folk være på karantene-hotell der de ankommer. Det betyr at de ikke kan reise videre fra for eksempel Gardermoen. Folk på slike hotell får også meldeplikt.

Kommunene skal følge opp at folk gjør som de skal. Dette var tidligere anbefalinger. Nå blir det regler.

Helseminister Bent Høie hadde gode nyheter på pressekonferansen.

– Over 400.000 nordmenn til nå har fått første dose med vaksine. I underkant av 300.000 er ferdig vaksinert. Tempoet har skutt fart. Mye tyder på at det vil gå ennå raskere i tiden fremover, sier han.

I februar ligger Norge an til å få 350.000 vaksine-doser. Hvis alt går som planlagt, får vi nesten dobbelt så mange doser i mars, sier Høie. I april kommer sannsynligvis enda flere doser enn i mars.

– Regjeringen har bestemt at vi skal inngå en avtale med vaksine-produsenten Moderna. Den nye avtalen kan sikre Norge tilgang på 2,46 millioner flere vaksine-doser i tredje kvartal, sier Høie.

De strenge korona-tiltakene vil vare utover i neste måned. Men i midten av mars skal regjeringen vurdere tiltakene på nytt.

– Senere i mars skal vi legge en plan for hvordan vi skal gjenåpne samfunnet. Hvordan vi skal gjøre det vil vi komme tilbake til i slutten av mars, sier Høie.

Mer fra Norge

På forsiden nå