Norge

Kan bli dømt for å bidra til terror

En kvinne fra Norge er tiltalt for å ha vært med i terror-gruppa IS i flere år. Mandag startet rettssaken mot henne.

Hun ble hentet til Norge i januar i fjor. Sammen med to barn ble hun fraktet fra leiren al-Hol i Syria, og til Norge. Hun deltok ikke i kamper med våpen.

Men Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) mener at hun var med i terror-gruppa Den islamske staten (IS). Hun blir også tiltalt for å ha vært med Nusra-fronten. De mener hun har vært med i de to ekstreme gruppene fra hun reiste til Syria i juni 2013 til mars 2019.

Kvinnen er 30 år. Hun er fra Norge, men har familie fra Pakistan. Hun er den første i Norge som blir tiltalt for å delta i en terrorgruppe, uten at hun har vært i krig.

– Hun reiste til Syria. Hun giftet seg med tre fremmed-krigere. Hun fikk barn med to av dem. Vi mener hun deltok i IS når hun tok seg av barna og gjorde arbeid i hjemmet. Slik bidro hun til at ektemennene hennes kunne dra ut og krige for IS, sier Geir Evanger til nyhetsbyrået NTB. Han er statsadvokat.

Hun var i leiren al-Hol i rundt ti måneder. Regjeringen i Norge hentet henne tilbake. Mye av det var fordi sønnen var syk. Det skapte mye bråk i politikken. Det førte til at Fremskritts-partiet valgte å slutte i regjeringen.

Kvinnen ble pågrepet av PST da flyet hennes landet på Gardermoen. Hun har vært i varetekts-fengsel fram til forrige uke. Nils Christian Nordhus er advokat og forsvarer for kvinnen. Han sier at hun nekter straffskyld. Hun sier det som står i tiltalen er sant, men at hun ble holdt fanget. Hun forklarte seg i retten mandag.

Sønnens helse vil ikke bli tema i rettssaken. Hun vil heller ikke snakke mye om det. Men hun mener gutten overlevde fordi Norge hentet dem tilbake.

– Det har selvfølgelig betydd alt. Det reddet livet til gutten min. Det betyr også at begge mine barn ble reddet fra å vokse opp i et farlig og radikalt miljø der barn blir lært å hate Vesten. Dette er jeg overlykkelig for, sier hun til avisa VG.

Hun mener at det i realiteten var umulig for henne å gjøre noe annet som kvinne i Syria. Det var ikke mulig for henne å trosse ektemennene, forlate IS og reise fra Syria, sier kvinnen. Hun var gift med tre fremmed-krigere på de årene hun var i landet. Hun fikk barn med to av dem.

– Vi mener at hun må bli frikjent. Hun har ikke deltatt i IS. Hun har overlevd IS. Det er krevende for henne å forklare hva hun opplevde i Syra. Men det er nødvendig, sier Nordhus.

Det at kvinnen sier hun ble holdt i Syria mot sin vilje vil bli viktig. Det sier også Evanger. Han mener det er noe av det viktigste domstolen må vurdere. De må bestemme om det kan bevises at hun var der mot sin vilje. De må også bestemme om det er viktig nok til å påvirke en dom.

Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag denne uka. Saken skal pågå i fire uker. Hun kan bli dømt til seks år i fengsel.

– Jeg vet at det vil bli tungt. Det vil bli en belastning for meg, for familien min og for enkelte andre. Så jeg gruer meg, sier kvinnen til VG om rettssaken.

Siste utgave

På forsiden nå