Norge

Tiltalte sier hun støttet hellig krig

Kvinnen som er tiltalt for terror, sa i retten at hun var for voldelig jihad. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett.

En 30 år gammel kvinne er tiltalt for å ha deltat i terror-gruppa IS i nesten seks år. Hun nektet straffskyld da saken startet i Oslo tingrett mandag.

– Nei, svarte kvinnen etter at tiltalen mot henne var lest opp. Og tingretts-dommer Ingemar Nestor Nilsen spurte om straffskyld.

Kvinnen kom til sal 250 i Oslo tinghus 20 minutter før saken skulle starte. Hun kom sammen med sin forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus. Verken Nordhus eller den tiltalte kvinnen sa noe til pressen på vei inn. Hun ønsker ikke at pressen tar bilder av henne.

Rettssaken startet mandag morgen. Den skal vare i fire uker.

Mandag startet hun sin forklaring i retten.

Kvinnen reiste til Syria i 2013. Hun var gift med IS-krigeren Bastian Vasquez. Han hadde reist til Syria året før for å delta i opprørs-gruppa Nusrafronten. Den tiltalte kvinnen hadde ikke noe imot ektemannens kriging i Syria. – Jeg var positiv til voldelig jihad, sa hun i retten. Jihad er hellig krig for islam.

– Jeg var ikke negativt innstilt til det Bastian fortalte. Alt han sto for da, sto jeg for selv. Jeg bare lo og fniste av det han fortalte, sa kvinnen i retten.

Kvinnen ble fikk ekstreme ideer i 2011 og 2012. Det skjedde etter at hun ble med i de islamistiske organisasjonene Islam Net og Profetens Ummah. Det endret også tankene hennes om hellig krig. Selv om hun senere i forklaringen sa at hun ikke var for å bruke vold for å oppnå politiske mål.

– På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang rundt dette med voldelig jihad. Jeg var ganske positiv til det, sa hun.

Hun fortalte om samtaler mellom henne og Bastian Vasquez. Han fortalte blant annet at han hjalp til med å sette ut veibomber i Syria. Det fortalte kvinnen i retten.

– Jeg bare lo, og reagerte ikke på det, sa hun.

Senere dro hun selv til Syria for å være med ektemannen. Hun sa at kjærligheten til ham var den viktigste årsaken til reisen. Men at hun ikke var kritisk det det Vasquez drev med der. Årsaken var hennes ekstreme tanker.

Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken. Han mener det ikke er tvil om at kvinnen visste at hun dro til en ekstrem organisasjon. Og hva det betydde da hun reiste til Syria i 2013. Det sa Evanger i retten.

– Hun visste at Vasquez var med i Jabhat al-Nusra. Og at det var en ekstrem militær gruppe. Hun visste også at Vasquez var en militant kriger, og at han deltok i terror, sa aktor.

– Det finnes også bevis på at hun ønsket våpen da hun dro ned, sa Evanger. Han sa at kvinnen selv har nektet for at hun ønsket våpen.

Aktor mener også at hun visste at hun måtte holde seg i hjemmet. Og miste friheten da hun dro ned.

Var hennes rolle som husmor en straffbar handling? Var det å delta i en terror-organisasjon? Det må retten vurdere. Kvinnens advokat mener hun ikke gjorde noe straffbart.

Siste utgave

På forsiden nå