Norge

Seks av ti vil ha vaksinepass

Mange er positive til et vaksinepass. Med et slikt bevis kan folk reise på ferie i utlandet.

Seks av ti nordmenn er positive til å starte med vaksinepass i Norge. 17 prosent er negative til et slikt pass.

Det viser en spørreundersøkelse. Selskapet YouGov har gjort den for Teknologirådet, skriver kanalen NRK.

Vaksinepass vil vise om du er vaksinert mot korona-viruset. Planen er at passet skal kunne lastes ned til din mobiltelefon. Da kan du kanskje reise til utlandet uten å ta en korona-test. Du kan kanskje også droppe karantene.

Norske myndigheter jobber med å utvikle et slikt vaksinpass. Det må følge regler flere land blir enige om. Helsedirektoratet og Folkehelse-instituttet har sagt hva de mener om ordningen til helse-departementet. Det skriver avisa VG.

Mydighetene har foreløpig ikke bestemt hvordan vaksinepasset skal kunne brukes. Men det finnes en ordning allerede. Den beviser hva du er vaksinert mot. Oversikten finnes på nettstedet helsenorge.no.

– Vi jobber nå med å videreutvikle dette til et vaksinebevis. Det følger internasjonale anbefalinger. Norge følger arbeidet som skjer internasjonalt, skriver Saliba Andreas Korkunc i en epost til nyhetsbyrpet NTB. Hun er statssekretær.

Myndighetene må først finne ut av hvordan det skal løses teknisk. Så må de bli enige om hvordan vaksinepasset kan bukes.

Landene i Den europeiske union (EU) må bestemme seg om vaksinepass raskt. EU kommer med et forslag mandag. EU sier at målet er et digitalt pass. Det skal kunne bevise om noen har fått vaksine mot korona. For dem som ikke er vaksinert, kan passet si noe om resultatet fra korona-tester.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå