Norge

Utenlandske arbeidere skal få pengestøtte

Arbeidere fra utlandet får ikke komme inn i Norge. Årsaken er den stengte grensa. Nå vil de få økonomisk støtte.

Regjeringen vil hjelpe utenlandske arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb i Norge. Det gjelder dem som hindres av tiltak mot korona-viruset. Blant annet at grensa er stengt. Nå skal disse arbeiderne få økonomisk støtte.

– Grensen stengte 29. januar. Siden har de ikke hatt mulighet til å komme på jobb. Mange har ikke fått lønn. Nå foreslår vi en ny kompensasjons-ordning basert på ordningen med sykelønn. Dette gjør det mulig å få på plass en ordning ganske raskt, sier statsminister Erna Solberg.

Mange av de berørte arbeiderne bor i Sverige og pendler til Norge. Solberg fortalte om nyheten til statsminister Stefan Löfven tirsdag.

– Jeg er glad for at vi har funnet en løsning. Den kan gjøre situasjonen lettere for de mange svenskene som jobber i Norge, sier Solberg.

Ordningen vil også gjelde for pendlere som bor i EØS-landene. Det er land i EU som er med i det europeisk økonomiske samarbeidet (EØS).

Den økonomiske støtten skal være på 70 prosent av det folk vilel fått i sykepenger. Maks beløp er omtrent 600.000 kroner (6 G).

Arbeidsgivere kan betale ut støtten på forhånd. Så vil arbeidsplassen få pengene tilbake fra etaten NAV. Arbeidsgivere som har betalt ut lønn før ordningen var klar, vil få tilbakebetalt. De vil få tilbake 70 prosent av grunnlaget for sykepenger.

Ordningen med lønnstøtte er et forslag fra regjeringen. Stortinget må bestemme om de vil godta forslaget.

Fremskrittspartiet nekter å støtte regjeringens ordning. De mener økonomisk støtte skal gis til norske statsborgere. Og andre som bor og jobber her.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er viktig å få ordningen på plass. Han forklarer at mange av arbeiderne fra utlandet har rettigheter i den norske folketrygden. Og at det trolig vil være strenge regler for innreise til Norge i lang tid framover.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå