Norge

Vinteren kommer tilbake

Våren tar en pause. Snøvær og kulde kommer tilbake i sør. I nord blir det sol og kaldt.

De fine vårdagene i Sør-Norge er over for denne gang. Nå kommer snøen, sier Meteorologisk institutt. I nord blir det kjølig klarvær.

– Mars kan alltid være en sånn luremåned. I forrige uke var det 16 plussgrader enkelte steder i Sør-Norge. Da tror mange at våren endelig er kommet, sier Charalampos Sarchosidis til nyhetsbyrået NTB. Han er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Men mars har ofte noe snø på lur. Nå kommer det en liten smak av vinter igjen, sier han.

Mandag og tirsdag var det klarvær i Sør-Norge. Men et lavtrykk er på vei i fullt fart fra Atlanterhavet. Det vil treffe Norge onsdag.

– Det treffer først Vestlandet og sprer seg så østover. Det blir mye vind og nedbør i form av snø. Særlig i indre strøk østafjells, sier han.

Fra torsdag kommer regnet. Sarchosidis kaller dette været som «sørgelig». Torsdag ser ut til å bli den verste dagen, sier han.

– Det blir en god del nedbør og vind. Så roer det seg litt mot helgen. Vi er nok ikke ferdig med lavtrykkene. Det blir nok skiftende vær utover helgen, sier han.

Været vil gjøre det vanskelig å kjøre over fjellovergangene, sier statsmeteorologen.

Et høytrykk over Finland har sørget for fine forhold generelt i Norge. I Sør-Norge har det vært mange varme dager med skikkelig vårvær.

Men det har blitt kaldere de siste dagene. Mandag morgen var det 20,7 minusgrader på Hovden i Setesdal.

I nord vil det fremdeles være kaldt. Men der blir det trolig mye sol og fint klarvær i dagene fremover.

– Nord-Norge er nok vær-vinnerne denne uka. Vind fra land holder skyene ute i havet, så det blir stort sett sol. Temperaturene blir jo lave når vi får kald luft fra innlandet. Men det får vi tåle, sier meteorologen. Han bor i Tromsø.

Været i nord minner om det kalde været som var i Sør-Norge i forrige måned.

– Våren er ikke her riktig ennå. I langtidsvarselet ser vi ikke noen tydelig ende på vinterværet. Det vil nok forbli litt ustabilt fremover, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå