Norge

Bekymret for barna under korona

Barn merker stadig mer til de strenge tiltakene mot korona-viruset. Barneombudet er bekymret.

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret. Nye tiltak mot smitte treffer barn og unge stadig mer. Det er tungt. Hun ber kommunene om å ikke være strengere enn absolutt nødvendig.

Korona-tiltakene er dårlig for barn. Det er ikke lett nå å si hvor negative de har vært. Men vi må være klar over hvilke følger det får, sier Engh til nyhetsbyrået NTB.

Barneombudet gir ros til statsminister Erna Solberg og regjeringen. De har tatt hensyn til barn og unge. Det til tross for at det har negative følger for andre grupper i samfunnet.

– Nå er det opp til kommunene å føre denne holdningen videre, sier Bejer Engh. Kommunene har fått enda større ansvar. De skal justere tiltakene mot korona selv.

Korona-tiltakene blir tyngre for barna jo lenger tid som går, sier Engh.

Barneombudet trekker frem fem viktige punkter å ta hensyn til:

* At kommunen vet at rødt nivå ikke er det samme som hjemmeskole.

* Barna må få mer hjelp fra andre på skolen. Det gjelder når lærerne har mer enn nok med undervisningen.

* Barn som trenger å være full tid på skolen, må få det.

* Barn som har behov for andre tjenester, må få det.

Engh synes også det er viktig at fritidstilbud for barn og unge holdes oppe. Så langt det er mulig. Hun sier også at det kan være lurt at barn og unge samles organisert. Da får de hjelp til å tenke på regler for smittevern. Det er vanskeligere å huske om de samles alene.

Engh sier også at barna skal lære like mye som før koronaen. Derfor påvirker et annet tilbud om skole barn og unge hardt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå