Norge

Bilde 1 av 2

Derfor kan du bli satt i vente-karantene

Bor du med noen som har vært nær en som er korona-smittet? Da må du være i vente-karantene.

Du kan bli bedt om å gå i vente-karantene. Folkehelse-instituttet (FHI) har laget reglene om det. Men hva betyr slik vente-karantene?

Når du er i karantene, må du være hjemme. Du kan ikke gå på jobb eller i butikken. De samme reglene gjelder også når du er i vente-karantene.

Du kan bli satt i vente-karantene av en grunn: om du bor med noen som har vært i nærheten av en person som er smittet med korona.

Om den du bor med har vært nærkontakt med en smittet person, må du også være i karantene. Dette gjelder alle som bor sammen med en som er nærkontakt.

Du er i karantene når du er i vente- karantene. Men ikke like lenge. Først må den du bor med, ta en korona-test. Vente-karantene varer til den personen har fått negativt svar på korona-testen. Det vil si at personen ikke er smittet. Om testen er negativ, er du ute av vente-karantene.

Er personen du bor med smittet med korona-viruset, må du være i vanlig karantene. Karantenen varer da i 10 dager.

Vente-karantene er noe ganske nytt. Det kom fordi viruset har spredt seg raskt. Det gjelder spesielt innad i familier. Du har derfor vente-karantene for å hindre viruset i å spre seg videre.

Det er vanskelig å holde avstand hjemme. Derfor sprer viruset seg raskt der.

Mer fra Norge

På forsiden nå