Norge
Bildet viser Rikshospitalet. Tre personer er innlagt på Rikshospitalet med blodpropp. De ble alvorlig syke etter å ha fått vaksinen fra AstraZeneca.

Helse-arbeidere innlagt etter vaksine

Tre helse-arbeidere er innlagt på Rikshospitalet med blodpropp. De tre er alvorlig syke etter å ha fått vaksinen fra AstraZeneca.

Lørdag ble tre helse-arbeidere innlagt på Rikshospitalet i Oslo. De hadde fått blodpropp etter å ha bli vaksinert mot korona. De hadde fått vaksinen fra AstraZeneca. Søndag var de tre fortsatt veldig alvorlig syke.

– Det er ingen stor endring i tilstanden, sa Hedda Holth til nyhetsbyrået NTB. Hun er pressevakt ved Oslo universitets-sykehus (OUS).

Alle tre skal være ganske unge. De er ansatt i helsevesenet. Men ikke ved OUS, ifølge Holth. Personene har blodpropp som tetter gjennom-strømmingen av blod i årene. I tillegg har de lave blodplater. Lave blodplater gjør at blodet ikke levrer seg slik det skal. Det gir fare for indre blødninger. Det er uvanlig å ha både blodpropp og lave blodplater samtidig. Det gjør det vanskelig å behandle blodpropp.

Nå sjekker helsemyndighetene om blodpropp er en bivirkning av AstraZeneca-vaksinen. Det melder kanalen NRK.

Fredag døde en kvinne i 30-årene på Tynset i Innlandet. Det var etter at hun ble akutt syk. Ti dager tidligere hadde hun blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Det er usikkert om det er en sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet.

Lørdag ba helse-myndighetene folk som har fått AstraZeneca-vaksinen de siste 14 dagene, om å følge med. Det gjelder folk under 50 år. Dersom de blir dårlige mer enn tre dager etter vaksinering. Og har større eller mindre flekker på huden. Da må de ta kontakt med legevakt.

Vaksinen fra AstraZeneca er satt på pause i Norge. Det er mens myndighetene sjekker sammenhengen med blodpropp.

Danmark stoppet vaksineringen med AstraZeneca i forrige uke. En person i Danmark var død som følge av blodpropp etter vaksinering. Flere land har også satt denne vaksinen på pause.

Enda en person var innlagt i Trondheim mandag. Det meldte nettavisa Nidaros. De hadde snakket med kommunen. Personen var på sykehus etter å ha fått vaksinen. Men St. Olavs hospital sa senere at dette ikke stemte.

Mer fra Norge

På forsiden nå