Norge

To døde etter å ha fått AstraZeneca-vaksine i Norge

To personer er døde i Norge etter vaksine fra AstraZeneca, sier Legemiddelverket. Vaksinerte må følge med på om de føler seg syke, sier FHI.

I alt 120.000 personer er vaksinert med AstraZeneca i Norge. De har fått én dose. Vaksinen skal hindre at folk blir smittet og syke med korona-viruset. Men i Norge er folk blitt alvorlig syke. Noen er døde etter vaksinasjonen.

Legemiddelverket sier at seks personer ble alvorlig syke etter å ha fått vaksinen. To av disse personene er døde.

– Vi har fått rapport om seks tilfeller, opplyser Audun Hågå på en pressekonferanse. Han er direktør i Legemiddelverket.

Hågå sier at eksperter i Norge har undersøkt saken. De tror at kroppens immunforsvar reagerer på vaksinen. De seks syke fikk lave blodplater, blødninger og blodpropper.

– Dette er svært sjeldne bivirkninger. Men i Norge har vi oppdaget en stor andel tilfeller sammenlignet med andre land, sier Hågå.

Godkjenningen av vaksinen er vurdert om igjen. Det har sikkerhetskomiteen ved det europeiske legemiddel-kontoret (EMA) gjort.  EMA mener at vaksinen fortsatt er godkjent for bruk. Men de har skrevet mer informasjon om mulige bivirkninger ved vaksinen. Det følger med i et skriv sammen med vaksinen.

– Det betyr at vaksinen er godkjent for bruk i Norge. Men det betyr ikke at den skal brukes, sier Hågå.

I Norge vurderer Folkehelse-instituttet (FHI) hvilke vaksiner som skal brukes.

Direktør Camilla Stoltenberg sier at de fortsatt vil ha pause i vaksinen med AstraZeneca. Det skjer mens eksperter undersøker bivirkninger og sammenhenger mer.

– Planen er å vurdere dette i neste uke, sier Stoltenberg.

FHI har et viktig råd til alle som er vaksinert med AstraZeneca. Dersom de har symptomer på sykdom som ikke blir borte, bør de kontakte lege eller helse-tjeneste. Det gjelder spesielt hvis folk har blødninger eller blåmerker.

Bivirkninger skal meldes inn.

Mer fra Norge

På forsiden nå