Norge
Bildet er av overlege Pål Andre Holme ved Oslo universitetssykehus. Han har på svart genser og står foran en gråblå vegg.

Tror de vet hva som gjorde helse-arbeiderne syke

En gruppe eksperter sier de ikke finner noen annet mulig svar. De mener vaksinen fra AstraZeneca gjorde folk syke.

Flere helse-arbeidere ble alvorlig syke etter å ha fått vaksine fra AstraZeneca. De fikk blodpropp. De fikk også blødninger. En av de døde, skriver nyhetsbyrået NTB. En gruppe på Rikshospitalet har jobbet med å finne ut hva som var årsaken. Gruppa mener de har funnet svaret. De mener det var en kraftig reaksjon fra immun-forsvaret som har gjort folk syke.

– Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, sier Pål Andre Holme til avisa VG. Han er overlege og professor. Han har ledet gruppa som lette etter årsaken.

Holme sier de ikke har funnet noen annen mulig årsak til det som skjedde.

– Vi tar vaksinen for å få en immun-respons. Den skal virke mot det vi vil at vaksinen skal beskytte oss mot. Det gjør at kroppen lager antistoffer. Noen av de kan reagere slik at de kan aktivere blodplatene, sier Holme. Han sier det har skjedd for de som ble syke. Det har også ført til at de fikk blodpropp.

Han sier også at antistoffene gjør at blodplatene blir fjernet fra sirkulasjonen i kroppen. Det gjør også at folk kan få blødninger.

Noen land har brukt flere doser av vaksinen enn Norge. Holme ble spurt om han tror det er under-rapportering av bivirkninger

– Ja, svarte han.

Forskerne har ikke noe svar på hva som gjorde at akkurat de tre helse-arbeiderne fikk blodpropp.

– Vi har teorier. Men vi har ingenting som tyder på at noen får det og andre ikke får det, sier Holme.

Det er ventet at Det europeiske legemiddel-tilsynet (EMA) å komme med sin vurdering senere torsdag. Flere land i Europa har stoppet bruken av vaksinen fra AstraZeneca. De vil vente med å bruke den igjen til EMA eventuelt sier den er trygg nok.

Steinar Madsen er fagdirektør i Legemiddelverket. Han vil vente med å si noe om det Holme har funnet ut.

– Vi må se på resultatene først. Jeg vil ikke kommentere det her og nå, sier Madsen til nyhetsbyrået NTB.

– Dette er alvorlig. Det er også en til dels ventet konklusjon utifra hvilke symptomer de hadde. Dessverre, sier Lill Sverresdatter Larsen til VG. Hun er leder for Sykepleier-forbundet.

AstraZeneca sier til NTB at de vil vente med å kommentere saken.

– Vi venter med å si noe mer til EMA har tatt sin avgjørelse i dag, sier Christina Malmberg Hägerstrand. Hun er pressesjef i selskapet.

Mer fra Norge

På forsiden nå