Norge
Bildet viser Rikshospitalet i Oslo.

To nye pasienter døde etter vaksine

To nye pasienter er døde av blodpropp. Det er etter at de fikk vaksine mot korona fra AstraZeneca.

To nye pasienter med blodpropp er døde. Det melder Legemiddel-verket. Pasientene var innlagt på Oslo universtitets-sykehus. Det var etter at de hadde fått vaksinen fra AztraZeneca.

– Legemiddel-verket kan ikke utelukke at disse tilfellene kan ha en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen. Det skriver de i en pressemelding.

Nyhetsbyrået NTB har fått vite at den ene av de to døde var helsearbeider.

Norge satte vaksinering med AstraZeneca-vaksinen på vent. Det skjedde etter meldinger om sjelden sykdom hos noen som hadde fått vaksinen. Fra før hadde to personer som har fått vaksinen i Norge, dødd. De hadde blodpropp og lave blodplater.

Det er ennå ikke bevist en sammenheng mellom alvorlig blodpropp og vaksinen.

– Vi har fått melding om to tragiske dødsfall ved Rikshospitalet. Det er blant de fem pasientene som har vært innlagt med den spesielle sykdommen, sier Steinar Madsen til NTB Han er medisinsk fagdirektør i Legemiddel-verket.

Madsen vil ikke si noe mer om dødsfallene. Men flere av de fem som har vært innlagt på Oslo universitets-sykehus, var helsearbeidere. Det sier han. Alle de fem innlagte var under 55 år gamle. Og tre av disse er nå døde.

– Oslo universitets-sykehus har sammen med andre universitets-sykehus i Norge gjort voldsomme undersøkelser. Det er for å kartlegge disse hendelsene. Og denne kartleggingen fortsetter, sier Madsen.

Legemiddel-verket samarbeider med Det europeiske legemiddel-kontoret (EMA). De undersøker lignende meldinger og bivirkninger fra andre deler av Europa. Det vil bli klart om Norge skal bruke vaksinen igjen i løpet av denne uka. Det har Folkehelse-instiuttet sagt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå