Norge
Bilde 1 av 3

Endelig hyttepåske

I fjor var det ikke lov å være på hytta. I år er påsken reddet for Stein og Lise.

Snøen glitrer i vårsola på Lygna. Den ligger tett rundt hyttene. Hos ekteparet Stein og Lise Berthelsen er det heldigvis måkt helt til døra. De er klare for påske på hytta.

I mars i fjor måtte Stein og Lise dra hjem fra hytta. Korona stengte store deler av landet. Regjeringen ba alle om å holde seg hjemme. Det ble ingen påskeferie på hytta.

I år er det lov til å reise på hytta. Påsken er reddet.

– Nå ble vi veldig glade! Det sier Stein og Lise. De er på hytta når beskjeden fra regjeringen kommer. Nå slipper de å reise hjem igjen.

Her har de snø så langt øyet kan se og skiløypa rett utenfor døra. Det er det som er påske for dem.

Til vanlig bor paret i Drøbak. Der har de nydelig utsikt mot Oslofjorden. Likevel savnet de hytta i påsken i fjor.

– Det ble en annerledes påske. Det var kjedelig, sier de.

I år kommer kanskje enda flere til å være på hytta i påsken enn vanlig. Det siste året har veldig mange kjøpt hytte. Aldri før har så mange kjøpt hytte i Norge, ifølge Prognose-senteret. Årsaken kan være at grensene har vært stengt på grunn av korona. Det er fortsatt ikke lov til å reise utenlands.

Det er mye snø mange steder i Norge. Mange liker å gå på ski i påsken. Derfor har mange hytte på fjellet eller ved skianlegg. På Lygna Skisenter i Gran kommune er skiløypene klare. Over 220 kilometer løyper og en stor akebakke er klare til folk kommer.

Det er også over 300 hytter på Lygna. Påsken er den tiden da flest folk er på hytta.

I år kommer kanskje enda flere til å være på hytta i påsken enn vanlig. Det siste året har Stein og Lise fått mange flere hyttenaboer.

Stein og Lise har plass til mange på hytta. Det må de ha når hele familien samles. Både barn og barnebarn pleier å være på besøk i påsken. Da fyller de sengene på alle fire soverommene.

– Det pleier å være mye aktivitet her. Det er veldig hyggelig å kunne samle så mange, sier Lise.

Noen ganger har hun laget påske-rebus. Hun har laget oppgaver som passer for både barn og voksne. Det synes hun er gøy.

Hun liker også å lage mat når de er på hytta. Det er tradisjon å spise lam i påsken. I år blir det kanskje bare Stein og Lise rundt spisebordet.

– Det er litt kjedelig at vi ikke kan ha besøk. Men vi skal kose oss likevel, sier hun.

Én av sønnene deres har flyttet hjemme-kontoret til hytta. Det synes de er hyggelig. Men sønnen er også glad i friluft. Derfor vet de ikke om han skal være der i påskeferien.

Stein er ikke redd for at det skal bli stille i påsken. Det er nok å gjøre på Lygna. Han er veldig glad i å gå på ski. I tillegg jobber han frivillig for Lygna Skisenter. Der er det mye å gjøre.

Stein hjelper til på skianlegget hele året. Han liker spesielt godt å kjøre snøscooter. Og så blir han kjent med folk. Han og Lise kjenner de fleste hytte-naboene. De synes folk er enda hyggeligere på hytta enn hjemme.

– Det tar lang tid å gå tur her, for vi stopper og snakker med så mange. Alle er så hyggelige, sier Lise.

De har fått gode venner blant naboene på Lygna. Stein og Lise var noen av de aller første som kjøpte hytte i området. Nå har de eid den i 13 år. Og som pensjonister har de tid til å være der mye.

Hver desember drar de fra Drøbak til Lygna. Turen tar 1 time og 50 minutter. Det synes de er langt nok. De er på hytta fra desember til etter påske. De reiser bare tilbake til Drøbak for legebesøk. Da er de tilbake på hytta etter noen timer.

– Jeg liker meg nesten bedre på hytta enn hjemme, sier Lise.

Stein og Lise er nok mer glad i livet på hytta enn de fleste andre. De møttes i Drøbak da de var 18 år gamle. De bodde da i Oslo, men familiene hadde begge hytte i Drøbak. Nå er de 78 år gamle. De har hatt mange fine hytteturer sammen. Og de gleder seg til mange flere.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå